Egészség

A legjobb ételek aranyér megelőzésére

Figyelni kell a rostbevitelre és a folyadékpótlásra

Az aranyér kezelésére és megelőzésére általában magas rosttartalmú étrendet ajánlanak. De mit jelent ez a gyakorlatban? Mutatjuk a 12 legjobb ételt erre a célra!

A legjobb ételek aranyér megelőzésére
A padlizsán nemcsak rostdús, de 90 százalékban vízből áll
Fotó: JENS KALAENE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Mint ismert, a rostban gazdag ételek fogyasztása és a bőséges vízbevitel elősegíti a könnyebb székletürítést. Az erőlködés megspórolása pedig megakadályozza a végbélnyílás és a végbél körüli vénák megterhelődését és begyulladását, vagyis az aranyér kialakulását.

A legjobb ételek aranyér megelőzésére, kezelésére

Az alábbiakban – a Very Well Health gyűjtése nyomán – bemutatunk 12 ételtípust, amelyek különösen alkalmasak az aranyér megelőzésére és kezelésére – írta meg a hazipatika.com.

Keresztesvirágú zöldségek – Ezek a zöldségfélék sok oldhatatlan rostot tartalmaznak, amely megnöveli a széklet tömegét, így gyorsabban áthalad az emésztőrendszeren. Ide tartozik egyebek mellett a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelbimbó, a kelkáposzta és a mángold is.

Articsóka – Remek inulinforrás. Ez egy oldható rost, amely a vízben feloldódik, így pedig egy gélszerű anyag képződik, amely táplálja az emésztőrendszerben található jótékony baktériumokat.

Gyökérzöldségek – Az édesburgonya, a sárgarépa és a karalábé sok rostot és rezisztens keményítőt tartalmaz. A kutatások szerint a szénhidrátok ezen fajtája javítja a széklet állagát, emeli az ürítés gyakoriságát, mindezek által pedig segíthet megelőzni a székrekedés és az aranyér kialakulását.

Padlizsán – Ez a zöldség nemcsak rostdús, de 90 százalékban vízből áll. Megtalálható benne továbbá a klorogénsav nevű antioxidáns vegyület. Mindezek miatt a fogyasztása hozzájárulhat az aranyér megelőzéséhez és enyhítéséhez.

Teljes kiőrlésű gabonák – A teljes kiőrlésű gabonák szintén bővelkednek oldható rostokban. Ide sorolható a barna rizs, a korpa, a kukorica, a puffasztott búza, a quinoa, a teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélék, a tönkölybúza, valamint a zabpehely is.

Bogyós gyümölcsök – Az antioxidánsok mellett rostból is igen sok van a bogyós gyümölcsökben, így aranyér esetén az egyik legjobb gyümölcsfajtának tartják őket. Amikor csak tehetjük, együnk minél több áfonyát, epret, málnát és szedret.

Citrusfélék – A narancs, a grapefruit és a citrom nemcsak rostokban, de bioflavonoidokban is gazdag. Ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyulladást és erősíteni az érfalakat, így enyhíthetik az aranyér súlyosságát. Fogyasztásuk azonban csak akkor ajánlott, ha nem vagyunk érzékenyek a savasságukra, és nem súlyosbítják már önmagukban az aranyeres panaszokat.

Alma – A benne található pektin lágyítja a székletet, így enyhíti a székrekedést és az aranyér tüneteit.

Aszalt szilva – Szorbitban gazdag. Ez egy cukoralkohol, amelyet a bélbaktériumok bontanak le és fermentálnak. Ez a folyamat segít növelni a széklet súlyát és az ürítés gyakoriságát, így megelőzheti vagy enyhítheti a székrekedést.

Kivi – A kiviben is sok a rost, gazdag továbbá egy aktinidin nevű emésztőenzimben is, amely javíthatja az emésztési folyamatot. Kutatások szerint a kivi enyhítheti a székrekedést és a gyomor-bélrendszeri diszkomfortérzetet azáltal, hogy csillapítja a hasi fájdalmat, valamint lágyítja a székletet, megelőzve a hosszas erőlködést.

Hüvelyesek – A hüvelyesek rengeteg oldható és oldhatatlan rostot tartalmaznak. Tehát megéri több babot, csicseriborsót, lencsét, sárga és zöld borsót, valamint szójababot enni.

Diófélék és magvak – Ezek szintén gazdagok antioxidánsokban és rostokban, ráadásul egészséges zsírokban is bővelkednek. Érdemes tehát gyakrabban diót, fenyőmagot, kesudiót, mandulát, napraforgómagot, pisztáciát vagy tökmagot enni.

Kapcsolódó írásaink