Egészség

Az időskori nátriumhiány gyakori, mégis gyakran alábecsülik

Túl kevés nátrium a vérben?

A nátrium hozzájárul a folyadékegyensúly, a vérnyomás és az idegátvitel szabályozásához. A hiponatrémia olyan elektrolit-rendellenesség, amelyben a nátrium koncentrációja a vérben túl alacsony.

Az időskori nátriumhiány gyakori, mégis gyakran alábecsülik
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A hyponatremia a leggyakoribb elektrolit rendellenesség idős betegeknél. Mivel népességünk átlagosan öregszik, az idősek hajlamosabbak az elektrolithiányra, és fokozott halálozási kockázatnak vannak kitéve, a hiponatrémia egyre fontosabb a tényező.

Az idősek mint kockázati csoport

Az idős betegek magas kockázatú csoportot képviselnek a hiponatrémia előfordulásában. Ezenkívül az akut hyponatraemia tünetei - például hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, görcsrohamok és még kóma is - gyakoribbak és gyakran súlyosabbak az idősebb betegeknél.

Ezenkívül a krónikus hyponatremiával kapcsolatos jelentős tünetek vannak - például fáradtság, kognitív károsodás a súlyos akut zavartságig, járási problémák, esések, csontritkulás és törések. Vannak arra utaló jelek, hogy az idősebb emberek hiponatrémiája rossz prognózissal és esetleg fokozott halálozási kockázattal jár.

A hiponatrémia okai és következményei időseknél

Idősebb embereknél a vér túl alacsony nátriumszintjét (hiponatrémia) gyakran bizonyos gyógyszerek, például vizelethajtó tabletták (pl. tiazidok) vagy antidepresszánsok okozzák. Ezenkívül sok magas vérnyomásban vagy szívelégtelenségben szenvedő idős ember inkább az alacsony sótartalmú étrendet részesíti előnyben, ami csökkent szérum nátriumkoncentrációval jár.

Továbbá a fehérjehiány – akár a szokásból, akár betegség következtében csökkent fehérjebevitel miatt – a megnövekedett folyadékbevitellel (pl. víz) kombinálva szerepet játszhat időskorban, mivel ez ronthatja a vízkiválasztást. Gyakori kiváltó okok a hormonális rendellenességek (úgynevezett endokrinopátiák) vagy az úgynevezett SIADH – egy olyan betegség, amelyben a szervezet túl sok vizet tart vissza, ami csökkenti a vér nátriumszintjét.

A legtöbb esetben azonban az ok több tényező kombinációjában rejlik. Különösen fontos, hogy először kizárjuk a hormonális betegségeket, mint okokat az idősebb embereknél, mielőtt a SIADH-t feltételeznénk. A kezelés attól függ, hogy milyen erős és miért túl alacsony a nátriumszint. Az értéket nem szabad túl gyorsan emelni, különben súlyos szövődmény léphet fel az agyban (az úgynevezett ozmotikus demyelinizációs szindróma). Összességében az idősek diagnózisa és kezelése gyakran összetett és sok gondozást igényel.

Hogyan kezelik a hyponatrémiát?

A kezelés attól függ, hogy mennyivel csökkent a nátriumszint és mi az oka annak. Hirtelen és súlyos hyponatrémia esetén – például görcsrohamok vagy súlyos zavartság esetén – gyakran adnak speciális, erősen koncentrált sóoldatot a vér nátriumszintjének gyors emelésére és az agy védelmére. Ha a nátriumveszteséget folyadékhiány okozza, például erős izzadás, hányás vagy hasmenés miatt, egy normál sóoldat segít helyreállítani a víz és a só egyensúlyát.

Nagyon fontos: A nátriumszintet csak lassan szabad emelni, mivel a túl gyors korrekció súlyosan károsíthatja az agyat - különösen alkoholproblémákkal küzdő, rossz táplálkozású vagy májbetegségben szenvedőknél.

Mit tehetnek a betegek?

Az időskori hiponatrémia nem ritka és nem ártalmatlan, ezért a gondos diagnózist és a terápiát szakember felügyelete mellett kell elvégezni. Az a tény, hogy a fent említett gyógyszerek hiponatrémiát okozhatnak, nem jelenti azt, hogy az érintetteknek csökkenteniük kell vagy akár abba kell hagyniuk azt anélkül, hogy konzultálnának kezelőorvosukkal. Inkább szoros laboratóriumi ellenőrzéseket kell végezni az ilyen gyógyszerek szedésekor. Ezenkívül idős korban fehérjében gazdag étrend ajánlott.

Többek között a zavartság, a tájékozódási zavar, a járási rendellenességek és az időskori hányinger akut állapota esetén mindig figyelembe kell venni a hiponatrémiát.

A megfelelő táplálkozás megakadályozhatja a hiponatrémiát. A nátrium azonban nemcsak az egészséges élelmiszerekben, például a savanyú káposztában, a tenger gyümölcseiben és a halakban található meg, hanem többek között sós kekszekben, ketchupban vagy erősen feldolgozott kolbászban is - itt a különféle egészségügyi kockázatokat kell mérlegelni egymással.

A rendszeres laboratóriumi ellenőrzések, az egészséges, fehérjében gazdag étrend és a megfelelő folyadékbevitel megelőzheti a hyponatrémia kialakulását – kivéve, ha gyógyszeres kezeléssel vagy más betegséggel összefüggésben fordul elő. Ezért fontos, hogy komolyan vegyük ezt a betegséget, és kivizsgáljuk az okokat - írja a focus.de.

Kapcsolódó írásaink