Egészség
Az orvosokat is meglepte a forralt bor váratlan előnye
Vörösboron alapul, amely gazdag polifenolokban

A szakértő megjegyezte, hogy a forralt bor vörösboron alapul, amely gazdag polifenolokban, resveratrolban és flavonoidokban, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.
„Ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, fenntartani az erek rugalmasságát, és számos tanulmány szerint csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mérsékelt mennyiségben ezek az anyagok segíthetnek megelőzni az érelmeszesedést és a koszorúér-betegséget is. Az italhoz adott fűszerek – fahéj, szegfűszeg, gyömbér és szerecsendió – fokozzák az anyagcsere-folyamatokat, és enyhe immunmoduláló és antimikrobiális hatásúak” – magyarázta az orvos.
A fahéj és a szegfűszeg illóolajai részben gátolják a légúti baktériumok szaporodását – folytatta –, míg a gyömbér serkenti a vérkeringést és felmelegíti a testet, ami magyarázza a forralt bor népszerűségét a kihűlés első jeleinél.
„Fontos azonban megjegyezni, hogy jótékony összetevői ellenére a forralt bor továbbra is alkoholos ital, és megelőző potenciálja kis adagokra korlátozódik – legfeljebb 100-150 ml-re. A rendszeres vagy túlzott alkoholfogyasztás ezzel szemben növeli a magas vérnyomás, a májbetegség és az anyagcserezavarok kockázatát” – tette hozzá a szakértő.
Egy meleg, fűszeres ital elősegíti a relaxációt, javítja az alvást és javítja a hangulatot. Ez közvetve csökkentheti a stresszel összefüggő rendellenességek, például a fejfájás és a migrén kockázatát.
„A forralt bor fogyasztása ellenjavallt bármilyen akut gyulladás, láz, máj- vagy gyomorbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, terhesség vagy gyógyszerek szedése esetén. Szigorúan tilos gyermekeknek és gépjárművet vezetőknek. Fontos megjegyezni: a forralt bor nem gyógymód, és semmilyen betegséget nem gyógyít” – zárta az orvos, írja a Sports.kz.
