Egészség
Ezért nagyon veszélyes a húsevő diéta
Az őrült, ám népszerű diéták között előkelő helyen szerepel

A húsevő diétát követők általában a következők miatt vágnak bele ebbe az étrendbe: a diéta hívei szerint gyors fogyást, tisztább bőrt, kevesebb puffadást, sőt egyes autoimmun betegségek tüneteinek javulását is eredményezheti az étrend – de ezeket a állításokat klinikai vizsgálatok eddig nem igazolták. A „húsevők” szerint ez egy ősi, természetes étrend, utalva ezzel az őskori vadászokra, akik fehérjében gazdag tápanyagokat fogyasztottak. Az egészséges étrend azonban sosem végletességekben rejlik. Pedig, ha be szeretnéd tartani a húsevő diétát, akkor az összes növényi élelmiszert el kell hagynod az étrendedből: kizárólag hús, hal, tojás és néhány tejtermék fogyasztása megengedett. A különböző közösségi oldalakon, így a TikTokon és az Instagramon is egyre többen buzdítanak arra, hogy minél többen kövessék ezt az étkezési szokást – számolt be a National Geographic.
„A húsevő diéta növekvő népszerűsége a közösségi médiában a széleskörű étkezési változtatásokkal szembeni ellenállást jelzi. A halomban álló hústornyok azt jelzik, hogy az emberek egy része elutasítja a húsmentes étkezést és a húsfogyasztással járó környezeti terhelés súlyosságát” – nyilatkozta Richard Twine szociológus a jelenség hátterével kapcsolatban. A szociológus ezzel arra is utalt, hogy az ENSZ becslése szerint a globális üvegházhatású gázkibocsátás egyharmada a mezőgazdasághoz köthető, amelyben a húsipar a legnagyobb tényező, írja a Life.
Ezekkel a mellékhatássokkal kell számolni, ha csak húst fogyaszt
- Emésztés és bélrendszer: noha rövidtávon csökkenhet a puffadás és a gázképződés, de hosszú távon a rost hiánya miatt a bélflóra károsodhat, ami emésztési problémákhoz vezethet.
- Tápanyaghiány: hiányozhatnak fontos vitaminok és antioxidánsok, amelyek a gyulladás csökkentését és az általános egészséget támogatják.
- Szív- és érrendszer: a magas vörös- és feldolgozott húsfogyasztás növelheti az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjét.
- Emeli a szívbetegségek, stroke és egyéb kardiovaszkuláris problémák kockázatát.
- Máj és vese túlterhelése: a nagy fehérjebevitel fokozott munkára kényszeríti a májat és a veséket, ami többek között vesekőhöz és májkárosodáshoz vezethet.
- Mentális egészség: a különböző rost- és növényi alapú tápanyagok hiányában megnő a depresszió kockázata, ugyanis a növényi rostok hozzájárulnak az általános mentális jóléthez is.
- Hosszú távon csökkenhet az agy védelme és kognitív egészsége.
