Egészség

Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét

Gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is megelőzheti

Ismerjük a savanyú káposzta jótékony hatásait és az avokádó különlegességét. De mi történik, ha a zöldségadagunkba paradicsomot teszünk?

Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét
Egy remek saláta olivaolajjal és citrommal a legjobb választás, de ne felejtsük el a legfontosabb hozzávalót: a paradicsomot
Fotó: Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az ismert táplálkozási szakértő szerint a paradicsom különleges helyet érdemel a gyermekek étrendjében. Segít az iskolás gyerekeknek jobban koncentrálni, könnyebben megbirkózni a stresszel és támogatja az immunrendszerüket.

Az orvos megjegyezte, hogy nincsenek szigorú előírások a paradicsomfogyasztásra vonatkozóan, de egy növekvő szervezet számára napi 1-2 közepes paradicsom vagy egy adag paradicsomos saláta az optimális mennyiség. A paradicsom segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi.

Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint mind a felnőtteknek, mind az iskolás gyerekeknek napi 300-400 gramm zöldségre van szükségük, és a paradicsomnak ennek az adagnak a jelentős részét kell képeznie – írta meg a Sports.kz a Bb.lv-re hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink