Életmód
Hét ételt nem szabad a fagyasztóba tenni
Nem minden élelmiszer alkalmas erre

Nem minden termék alkalmas fagyasztásra. Egyes élelmiszerek elveszítik állagukat, ízüket vagy akár minőségüket.
Íme hét étel, amit jobb, ha nem tesz a fagyasztóba.
1. Magas zsírtartalmú tejtermékek
Az olyan termékek, mint a joghurt, majonéz, krémsajt vagy túró, nem alkalmasak a fagyasztóba. Felolvasztás után a víz és a zsír elválik egymástól, ezért pelyhesednek és elveszítik krémes állagukat.
Míg a fagyasztott joghurt fagylaltként továbbra is fogyasztható, a krémsajt és a túró utána alig ehető. A magas zsírtartalmú tejtermékek különösen érintettek, mivel a víz és a zsír felolvasztáskor elválik egymástól.
2. Magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek
A friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatósági ideje gyakran csak néhány nap, de nem minden fajtát szabad fagyasztani. Különösen a vizet tartalmazó élelmiszerek, például az alma, a paradicsom, a saláta, a szőlő vagy a dinnye felolvasztás után pépesek lesznek.
3. Nyers tojás héjában
A nyers tojásokat soha nem szabad héjával együtt fagyasztani. A benne lévő folyadék nulla alatti hőmérsékleten kitágul, ami a héj felrobbanását okozhatja.
Ha továbbra is le akarja fagyasztani a tojásokat, először fel kell törnie és megfelelő edényben le kell fagyasztania.
A kemény tojás szintén problémás. Felolvasztás után a tojásfehérje gumiszerű és vizes lesz.
5. Sült ételek
A sült krumpli, a rántott szelet vagy a tavaszi tekercs felolvasztás után elveszíti ropogós héját és puha lesz.
6. Nyers burgonya
A fagyasztás nemcsak a gumók ízét, hanem állagát is megváltoztatja. A burgonyában található keményítő hidegen cukorrá alakul, így édes lesz. Ezenkívül az állaga felolvasztás után pépes és ehetetlenné válik. Ha hosszabb ideig szeretné tartani a burgonyát, akkor jobb, ha felforralja vagy párolja, majd lefagyasztja.
7. Fokhagyma
A fokhagyma fagyasztható, de az íze jelentősen romlani fog. A jellegzetes, fűszeres íz elvész a fagyasztóban, így kevésbé lesz aromás. Ha hosszú ideig szeretné tárolni a fokhagymát, akkor jobb, ha szárítja vagy olajba áztatja.
