Életmód

Hét ételt nem szabad a fagyasztóba tenni

Nem minden élelmiszer alkalmas erre

A megmaradt vagy feleslegesen vásárolt élelmiszerek lefagyaszthatók és hosszabb ideig tárolhatók a fagyasztóban.

Hét ételt nem szabad a fagyasztóba tenni
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nem minden termék alkalmas fagyasztásra. Egyes élelmiszerek elveszítik állagukat, ízüket vagy akár minőségüket.

Íme hét étel, amit jobb, ha nem tesz a fagyasztóba.

1. Magas zsírtartalmú tejtermékek

Az olyan termékek, mint a joghurt, majonéz, krémsajt vagy túró, nem alkalmasak a fagyasztóba. Felolvasztás után a víz és a zsír elválik egymástól, ezért pelyhesednek és elveszítik krémes állagukat.

Míg a fagyasztott joghurt fagylaltként továbbra is fogyasztható, a krémsajt és a túró utána alig ehető. A magas zsírtartalmú tejtermékek különösen érintettek, mivel a víz és a zsír felolvasztáskor elválik egymástól.

2. Magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek

A friss gyümölcsök és zöldségek eltarthatósági ideje gyakran csak néhány nap, de nem minden fajtát szabad fagyasztani. Különösen a vizet tartalmazó élelmiszerek, például az alma, a paradicsom, a saláta, a szőlő vagy a dinnye felolvasztás után pépesek lesznek.

3. Nyers tojás héjában

A nyers tojásokat soha nem szabad héjával együtt fagyasztani. A benne lévő folyadék nulla alatti hőmérsékleten kitágul, ami a héj felrobbanását okozhatja.

Ha továbbra is le akarja fagyasztani a tojásokat, először fel kell törnie és megfelelő edényben le kell fagyasztania.

A kemény tojás szintén problémás. Felolvasztás után a tojásfehérje gumiszerű és vizes lesz.

5. Sült ételek

A sült krumpli, a rántott szelet vagy a tavaszi tekercs felolvasztás után elveszíti ropogós héját és puha lesz.

6. Nyers burgonya

A fagyasztás nemcsak a gumók ízét, hanem állagát is megváltoztatja. A burgonyában található keményítő hidegen cukorrá alakul, így édes lesz. Ezenkívül az állaga felolvasztás után pépes és ehetetlenné válik. Ha hosszabb ideig szeretné tartani a burgonyát, akkor jobb, ha felforralja vagy párolja, majd lefagyasztja.

7. Fokhagyma

A fokhagyma fagyasztható, de az íze jelentősen romlani fog. A jellegzetes, fűszeres íz elvész a fagyasztóban, így kevésbé lesz aromás. Ha hosszú ideig szeretné tárolni a fokhagymát, akkor jobb, ha szárítja vagy olajba áztatja.

Kapcsolódó írásaink