Egészség
Ezek az ételek növelik a vastagbélrák kockázatát
Károsítja a DNS-t, kellemetlen vegyületek képződnek

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a szervezetben a gyulladásos folyamatokat serkentő ételek felgyorsíthatják a daganatok kialakulását, míg a bélflórát támogató rostokban és tápanyagokban gazdag étrend védő hatású lehet. A kulcs abban rejlik, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek elősegítik az emésztőrendszer egészséges működését és csökkentik a káros anyagoknak való kitettséget - írja a dnevno.
Öt olyan élelmiszercsoportot mutatunk be, amelyek tudományos kutatások szerint növelik a vastagbélrák kockázatát – és szakértői tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogy mit együnk helyette.
1. Vörös hús
A marha-, bárány-, sertés- és borjúhús azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek a legjobban növelik a vastagbélrák kockázatát. Minden további napi 100 gramm vörös hús 16%-kal növelheti a kockázatot.
2. Feldolgozott hús
A kolbászok, a hot dogok, a pácolt húsok és a füstölt termékek az emberre rákkeltőnek minősülnek. A bennük lévő nitrátok és nitritek miatt növelik a sejteket károsító vegyületeknek való kitettséget.
3. Túlsütött hús és barbecue
A hús magas hőmérsékleten történő elkészítése, például grillezés vagy sütés, olyan vegyi anyagokat hoz létre, amelyek károsítják a DNS-t és elősegíthetik a daganat kialakulását. Bár az elkészítési technika fontos, a legnagyobb kockázatot továbbra is a vörös és a feldolgozott hús jelenti.
4. Édességek és cukros italok
A túlzott cukorbevitel a rákos sejtek növekedésével és az elhízás kialakulásával jár, ami növeli a rosszindulatú betegségek kockázatát. Az édességek és üdítők emelik az inzulin és a növekedési hormon szintjét, ami elősegítheti a gyorsabb sejtosztódást és a daganatok fejlődését.
5. Alkohol
Az alkohol nem élelmiszer, de erősen befolyásolja a vastagbélrák kockázatát. Napi minden alkoholos ital 6%-kal, napi négy ital pedig akár 52%-kal is növelheti a kockázatot. Az alkohol megzavarja a bél mikroflóra egyensúlyát, csökkenti a védő enzimeket és acetaldehidet termel, egy rákkeltő anyagot, amely károsítja a DNS-t.
