Egészség

Ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, ezt a gyümölcsöt kerülje

Háromszorosára növeli hatásukat

Sokan gondolunk az alkoholra, amikor arról beszélünk, hogy mit nem szabad antibiotikumokkal fogyasztanunk. De az orvosok és gyógyszerészek szerint a potenciálisan kockázatos élelmiszerek listája sokkal szélesebb.

Ha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, ezt a gyümölcsöt kerülje
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Amit eszünk és iszunk, az jelentősen megváltoztathatja a gyógyszer működését, néha veszélyes szintre erősíti azt, néha pedig teljesen visszafordítja a hatását. Ezért a szakértők figyelmeztetnek, hogy mindig figyelmesen olvassa el a gyógyszerre vonatkozó utasításokat, és kétség esetén forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez.

Bár sok modern antibiotikum nem igényel teljes tartózkodást az alkoholtól, bizonyos gyógyszerek alkohollal való kombinálása nagyon veszélyes lehet. Egyes gyógyszerek, például az antihisztaminok és az antidepresszánsok, álmosságot okozhatnak, és az alkohol tovább fokozza ezt a hatást. Ezen felül van egy úgynevezett "diszulfiram-szerű reakció".

Ez egy olyan állapot, amelyben az alkohol lebontása során az acetaldehid mérgező anyag képződik a szervezetben. Egyes gyógyszerek megakadályozzák annak lebomlását, így felhalmozódik a szervezetben, arcpírt, gyors pulzust, megnövekedett vérnyomást és hányást okozva. Az alkohollal reagáló gyógyszerek listája nagyon hosszú, ezért fogyasztás előtt feltétlenül ellenőrizze az utasításokat, vagy kérdezze meg a gyógyszerészt - írja a dnevno.

Véletlen felfedezés

A farmakológia egyik leghíresebb és legveszélyesebb felfedezése 1989-ben történt. Abban az időben az orvos, aki vérnyomáscsökkentő kísérletben megpróbálta helyettesíteni az alkoholt, grapefruitlevet használt, de kiderült, hogy a grapefruit háromszorosára növelte a gyógyszer hatását.

Kapcsolódó írásaink