Egészség

Egy orvos felfedte a mandarinhéj rejtett veszélyeit

Kis dózisban nem jelentenek komoly veszélyt

Egy brit táplálkozási szakértő elmagyarázta a mandarin, a narancs és más citrusfélék lehetséges veszélyeit. Elmondása szerint a gyümölcsöket gyakran gombaellenes vegyszerekkel kezelik a megjelenésük megőrzése érdekében, amelyek károsak lehetnek, ha felhalmozódnak a szervezetben. A héjuk különösen veszélyes.

Egy orvos felfedte a mandarinhéj rejtett veszélyeit
Képünk illusztráció
Fotó: Hemis via AFP/Maisant Ludovic

A penész és a gomba tárolás és szállítás közbeni kialakulásának megakadályozása érdekében a citrusfélék héját speciális vegyületekkel vonják be.

A leggyakrabban használt vegyületek a következők:

– az imazalil és a tiabendazol olyan anyagok, amelyek negatívan befolyásolhatják a májat és az endokrin rendszert.

– a fludioxonil és a pirimetanil olyan növényvédő szerek, amelyek bőrirritációt okoznak és megzavarják az anyagcserét.

A szakember szerint ezek a vegyületek kis dózisban nem jelentenek komoly veszélyt, de a nem megfelelően feldolgozott gyümölcsök rendszeres fogyasztása a vegyi anyagok felhalmozódásához vezethet a szervezetben.

„A legnagyobb veszélyt a héj elfogyasztása jelenti, mivel itt koncentrálódnak a kémiai maradványok” – jegyezte meg a táplálkozási szakértő.

A kockázatok csökkentése érdekében a szakértő a következőket tanácsolja:

– alaposan mossa le a citrusféléket folyó víz alatt;

– héj használata esetén tisztítsa meg a héjat kefével és szappannal;

– amikor csak lehetséges, válasszunk szintetikus növényvédő szerek nélkül termesztett biogyümölcsöket.

Ezen ajánlások betartásával élvezheti a citrusfélék ízét anélkül, hogy károsítaná egészségét, írja a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink