Egészség

A kovászos vagy az élesztős kenyér az egészségesebb?

A tápanyagok és az emészthetőség dönti el, melyik kenyér a jobb választás

A kenyér keléséhez két fő sütőélesztő-féle használatos: kovász és élesztő. Mindkettő segít a tészta megkelésében, de a kovász hosszabb fermentációt igényel, és összetett mikrobiológiai folyamatok révén jellegzetesen savanykás ízt ad, javítja a tápanyaghasznosulást, és jobban emészthető a gluténérzékenyek számára.

A kovászos vagy az élesztős kenyér az egészségesebb?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

Élesztő: gyorsan kel, egyszerű használni, de rövidebb pihentetési idővel a tápanyagok kevésbé hasznosulnak.

Kovász: a baktériumok és élesztők lebontják a fitinsavat, javítják a rost- és ásványianyag-felhasználhatóságot, és a lassabb kelés miatt a FODMAP-szint is csökken, így könnyebben emészthető, írta a Fitforfun.

Teljes kiőrlésű kenyér előnyei: rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hosszabb teltségérzetet ad, lassítja a vércukorszint-emelkedést, javítja a bélflórát és az emésztést. A fitinsavat mind az élesztő, mind a kovász lebontja, de kovász + rozs esetén a hatás erősebb.