Egészség

Fogyás éhezés nélkül? A Glyx-diéta megmutatja, hogyan

A módszer, ami nem kalóriákat számoltat, mégis segíthet leadni a kilókat

Sok diéta ígér gyors sikert, de nem mindegyik tartható hosszú távon. A Glyx-diéta más megközelítést alkalmaz: a kalóriaszámolás helyett a vércukorszint stabilan tartására összpontosít. Alapja a glikémiás index (GI), amely azt mutatja meg, egy adott élelmiszer milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Fogyás éhezés nélkül? A Glyx-diéta megmutatja, hogyan
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Cristina Pedrazzini

Alacsony GI-jű ételek fogyasztása segíthet elkerülni a falási rohamokat, és elősegítheti a zsírégetést. A diéta lényege tehát nem az éhezés, hanem a megfelelő ételek kiválasztása. Célja az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés egyszerű szabályok mentén.

Mi az a glikémiás index?
Eredetileg cukorbetegek számára fejlesztették ki, hogy segítsen a megfelelő ételek kiválasztásában. A GI azt mutatja, milyen gyorsan alakul át a szénhidrát glükózzá, és kerül a véráramba. Az alacsony GI-jű ételek – például lencse, bab, teljes kiőrlésű gabonák – lassú vércukorszint-emelkedést okoznak.
Ezzel szemben a magas GI-jű ételek – például fehér kenyér, cukros italok – gyors vércukorszint-emelkedést váltanak ki, amit gyors visszaesés követ, és ez éhségérzetet okozhat, írta a Fitforfun.

Milyen ételek ajánlottak?
A diéta erősen különbséget tesz a "jó" és "rossz" szénhidrátok között. Előnyben részesítendők:

  • friss zöldségek (pl. brokkoli, paprika, cukkini)

  • hüvelyesek (lencse, bab, borsó)

  • teljes kiőrlésű termékek (pl. zabpehely, barna rizs)

  • zsírszegény tejtermékek

  • nem cukrozott gyümölcsök (pl. alma, körte, bogyós gyümölcsök)

Kerülendők: fehér lisztből készült termékek, édességek, cukros üdítők.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) szerint a Glyx-diéta változatos étkezést tesz lehetővé, de a "jó" és "rossz" ételek szigorú megkülönböztetése a mindennapokban nehezen tartható.

Előnyök és kritikák
Pozitívum, hogy segíthet egészséges étkezési szokásokat kialakítani, anélkül hogy kalóriát kellene számolni. Az ételek laktatóak és hosszú távon is fenntarthatók.

Kritikusok szerint ugyanakkor túl leegyszerűsítő a jó/rossz felosztás, és a GI önmagában nem mindig mérvadó, mivel az étel elkészítése, illetve a zsírral vagy fehérjével való kombináció is befolyásolja a hatását. Tudományos bizonyíték a hosszú távú fogyásra jelenleg még nem egyértelmű.

Kinek ajánlott a Glyx-diéta?
Alapvetően bárkinek, aki egészségesebben szeretne étkezni, különösen azoknak, akik:

  • gyakran szenvednek falási rohamoktól,

  • kevesebb feldolgozott ételt szeretnének fogyasztani,

  • szívesen esznek zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű termékeket,

  • rugalmas, de egyértelmű irányelvekre vágynak az étkezésben.

Fontos megjegyezni: ez nem egy gyors fogyókúra, hanem inkább egy hosszú távú étkezési szemléletváltás.

Kapcsolódó írásaink

Hullik a haja?

ĀMutatjuk, mi a legújabb módszer a hajvesztés megakadályozására