Egészség

Fűszer, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát

Fontos szerepet játszik a szervezet működésében, de ügyeljünk a mennyiségre

A só fontos szerepet játszik a szervezet működésében, de a túlzott fogyasztása súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet – mondta Armine Afonina endokrinológus és táplálkozási szakértő a Sports.kz a RIA Novostira hivatkozva.

Fűszer, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát
A túlzott sófogyasztás fokozott terhelést okoz a szívnek
Fotó: Mint Images via AFP

„Amikor túl sok só van a szervezetben, az ember szájszárazságot, állandó szomjúságot, gyengeséget, derékfájdalmat és duzzanatot tapasztalhat. Gyakori a 140/90 Hgmm feletti vérnyomás, a fejfájás, a gyakori vizelés és a koncentrációs nehézségek is. Az étvágy gyakran megnő, ami idővel túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet” – magyarázta az orvos.

Megjegyezte, hogy a túlzott sófogyasztás folyadékretenciót, megnövekedett vérmennyiséget és fokozott terhelést okoz a szívnek. Ennek eredményeként idővel megnő a magas vérnyomás kockázata, ami jelentősen felgyorsítja a szívizom kopását. Ez pedig növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Szerinte a túlzott sófogyasztás a veseműködésre is hatással van, kövek képződését válthatja ki a húgyutakban, és megzavarhatja a foszfor-kalcium anyagcserét, ami csontritkuláshoz vezethet.

Ezen problémák elkerülése érdekében az orvos azt javasolta, hogy csökkentsék a magas sótartalmú ételek mennyiségét az étrendben – gyorsételek, füstölt húsok, kolbászok, konzervek, pácok, nassolnivalók, szószok és sós sajtok kerülése javasolt - hívja fel a figyelmet a sports.kz.

„Főzés közben ne sózzuk túl az ételeket, hanem minimális mennyiségű jódozott sót adjunk az elkészített ételekhez. A természetes fűszerek, mint a kurkuma, a koriander és mások kiváló alternatívák” – zárta Afonina.

Kapcsolódó írásaink