Egészség

Ez a széles körben elterjedt étrend növeli a vastagbélrák kockázatát

Állítólag egészséges

Az étkezési szokások nagy szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Különösen a táplálkozás egyik formáját tartják veszélyesnek.

Ez a széles körben elterjedt étrend növeli a vastagbélrák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ez a fajta rák semmiképpen sem az öregedés jele, amint azt egyre több tanulmány mutatja. Az esetek száma különösen az 50 év alatti korosztályban növekszik. "Nincs olyan, hogy túl fiatal a vastagbélrákhoz" - hangsúlyozzák a Felix Burda Alapítvány szakértői is.

De miért van az, hogy a vastagbélrákos esetek száma növekszik, különösen a fiatalok körében? Sok kutató vizsgálja ezt a kérdést - köztük a Torontói Egyetemen is. Egy 2025 tavaszán készült tanulmány részeként közelebbről megvizsgálták a különböző diétákat.

"A vastagbélrákot mindig is úgy gondolták, hogy számos különböző tényező okozza, beleértve az étrendet, a bél mikrobiomját, a környezetet és a genetikát" - mondta Alberto Martin, a Torontói Egyetem vezető szerzője a Science Daily-nek. "A kérdésünk az volt: befolyásolja-e az étrend bizonyos baktériumok rákos okozóképességét?" Ehhez a kutatók egereket vizsgáltak a laboratóriumban.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend elősegíti a bélpolipok kialakulását

Azt találták, hogy egy speciális baktériumtörzs alacsony szénhidráttartalmú és alacsony rosttartalmú étrenddel kombinálva elősegítette a polipok növekedését a vastagbélben. Az ilyen polipok a vastagbélrák előfutárai lehetnek.

Azok számára, akik "alacsony szénhidráttartalmú" étrendet fogyasztanak, mindkét tényező gyakran érvényesül. Ennek az az oka, hogy a szénhidrátban gazdag ételek gyakran sok rostot tartalmaznak, például teljes kiőrlésű termékeket.

A baktériumtörzs az E. coli baktériumok egyike volt. Ezt régóta gyanítják, hogy részt vesz a rák kialakulásában. A kutatók már korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy toxinokat szabadít fel a bélben, amelyek elősegítik a bélnyálkahártya sejtjeinek mutációit.

A mutációk akkor fordulnak elő, amikor a baktériumok a bélfalhoz kapcsolódhatnak. És ez akkor lehetséges, ha a belek nem kapnak elegendő rostot és szénhidrátot.

  • Túl kevés rost: Amint azt a torontói kutatók most kimutatták, az alacsony rosttartalmú étrend növeli a bélgyulladást és megváltoztatja a bélflórát.
  • Túl kevés szénhidrát: A tudósok azt is ki tudták mutatni, hogy a kevesebb szénhidrátot fogyasztó egerek bélben vékonyabb nyálkaréteggel rendelkeztek. Ez általában védőpajzsként működik a bélben lévő baktériumok és az alatta lévő sejtek között.

A népszerű étrend növeli a vastagbélrák kockázatát

A kutatók most tovább akarják vizsgálni ezeket az eredményeket embereken, mert relevánsak lehetnek a vastagbélrák elleni védelem szempontjából. Különösen azért, mert sokan az alacsony szénhidráttartalmú étrendet használják diétaként.

A szerzők erre is rámutatnak. "Tanulmányunk rávilágít az alacsony szénhidráttartalmú és alacsony rosttartalmú hosszú távú étrend lehetséges veszélyeire, amely a fogyás általános étrendje" - idézi a Science Daily a tanulmány szerzőjét, Martint. "További munkára van szükség, de reméljük, hogy ez legalább felhívja a figyelmet."

Rostban gazdag ételek

Tehát, ha meg akarja előzni a vastagbélrákot, akkor magas rosttartalmú étrendet kell fogyasztania. A táplálkozási szakértők azt tanácsolják a felnőtteknek, hogy fogyasszanak napi 30 gramm rostot. A rostban különösen gazdag élelmiszerek például

  • Gyümölcs: alma, bogyós gyümölcsök, citrusfélék
  • Zöldségek: burgonya, sárgarépa, brokkoli
  • Teljes kiőrlésű termékek
  • Impulzusok
  • Diófélék és magvak

Kapcsolódó írásaink