Egészség
Ezek az ételek csökkenthetik a stroke kockázatát
A stroke akkor fordul elő, amikor egy vérrög blokkolja az agy egy részének vérellátását

„Az étrend fontos, hatékony eszköz lehet a stroke kockázatának csökkentésére” - magyarázta Dr. Madhav Upadhyaya, a Hackensack Meridian Health kardiológusa nyilatkozatában.
A stroke akkor fordul elő, amikor egy vérrög blokkolja az agy egy részének vérellátását, vagy amikor egy ér felszakad, ami a területek károsodását vagy elpusztulását okozza. A stroke beszéd- és szövegértési problémákat okozhat, befolyásolhatja a látást, súlyos fejfájáshoz és járási nehézségekhez vezethet, és megbéníthatja az embert az arcán, a karján vagy a lábán.
Az emberek bármely életkorban elkaphatnak stroke-ot, de bizonyos tényezők növelik az esélyeket. A magas vérnyomás a vezető ok, de a genetika, a faj, a nem, az életkor, a magas koleszterinszint, a szívbetegség, a cukorbetegség, az elhízás, a sarlósejtes betegség szintén ismert kockázati tényezők. A stroke gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és a stroke esélye 10 évente megduplázódik az 55 éves koruk után.
A túl sok alkoholfogyasztás, a nem elegendő fizikai aktivitás, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás szintén növelheti az egyén kockázatát.
A szakértők szerint a stroke nagyjából 80 százaléka megelőzhető, és az étrend javítása nagyban segít megelőzni azt.
„Ha a szívnek jót tevő, tápanyagban gazdag ételek fogyasztására összpontosít, az segíthet csökkenteni a stroke kockázatát” - tanácsolta David Ermak, Geisinger érneurológusa.
A bajnokok reggelije
Heti két csésze zsírmentes sima vagy görög joghurt elfogyasztása nagyszerű módja annak, hogy alacsony kalóriatartalmú laktató fehérjét kapjon. A joghurt gazdag szívbarát tápanyagokban, például kalciumban és káliumban is, amelyek segítenek szabályozni a vérnyomást.
A joghurt tele van egészséges baktériumokkal, úgynevezett probiotikumokkal is, amelyek szabályozhatják az emberek bélrendszerének egészségét. A bélrendszer egészsége összefügg a szív egészségével, és az egészséges bél csökkentheti a stroke kockázatát a Harvard Medical School szerint, számol be az Independent.
Tálaljon egy csésze joghurtot káliumban gazdag banánszeletekkel, dióval vagy bogyós gyümölcsökkel, hogy ízletesebb és még jobb legyen a szív- és érrendszeri egészsége szempontjából.
A lazac, tonhal, pisztráng és más sovány halak rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Az American Heart Association szerint csak egy-két étkezés, beleértve a heti 3,5 uncia adag halat, jobb szívegészséget biztosíthat az embereknek.
A hal jól párosul főtt leveles zöldségekkel, például spenóttal és kelkáposztával. Mindkét zöld hasonló szívelőnyökkel jár.
De nem kell megenni a halat ahhoz, hogy learathassa a jutalmat. A halolaj-kiegészítők szedése csökkentheti a stroke kockázatát is. A Utah Egyetem egészségügyi egyeteme szerint napi négy gramm elég volt ahhoz, hogy negyedével csökkentse.
Egy másik ok a növényi alapú étkezésre
A bab alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag és tápanyagdús. Kiadós köret halhoz, csirkéhez és egyéb fehérjékhez, és az ízletes burritók kulcsfontosságú összetevője.
A babfogyasztás javíthatja a koleszterinszintet és a szív általános egészségét, és napi egy adag bab - vagy körülbelül fél csésze - fogyasztása 20 százalékkal csökkentheti a stroke kockázatát. Ennek az az oka, hogy a bab gazdag folsavban, egy B-vitaminban, amely fontos a sejtek növekedéséhez.
Nagyszerű fehérjeforrás is. Egy adag bab körülbelül 8 grammot tartalmaz, amely egészségesebb helyettesítője a zsíros állati fehérjének.
„Ha a növényi alapú ételek fogyasztására összpontosít, egészségesebb döntéseket hoz” - jegyezte meg Dr. Upadhyaya. „Valószínűleg kiszorítja a telített zsírokat, a sót és a cukrot az étrendjéből.”