Egészség
Így fehéríthetjük egyszerűen a fogainkat
Számos zöldség, gyümölcs és tejtermék jótékonyan hat, de vannak veszélyek is

Az alma, sárgarépa és zeller rágás közben mechanikusan tisztítják a fogzománcot, eltávolítva a lepedéket. Az alma ráadásul almasavat is tartalmaz, amely fellazíthatja a pigmentált lerakódásokat. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni: a savas gyümölcsök – például eper, citrusfélék, meggy, szilva – túl gyakori fogyasztása érzékenyebbé teheti a fogzománcot.
Az epret gyakran emlegetik természetes fehérítőként, de nem ajánlott a fogakra kenni, mivel a benne lévő gyümölcssavak rendszeres használat már káros lehet.
A tejtermékek, különösen a kemény sajtok és a túró jótékonyan hatnak a fogakra: kalciummal és foszforral látják el őket, segítve a zománc remineralizációját, ami javítja a fényvisszaverő képességet, így a fogak világosabbnak tűnnek. Fontos azonban kiemelni, hogy még a legegészségesebb étrend sem pótolja a rendszeres fogtisztítást.
A lerakódások eltávolításához szükség van szakszerű fogászati tisztításra, és csak a fogorvos dönthet arról, mikor javasolt a fehérítés.