Egészség

Tiltott ételek, ha epeproblémával küzdünk

Rendszeresen, de kisebb adagokban étkezzünk

Az epeproblémák komoly bosszúságot okozhatnak, például a has jobb oldalán jelentkező, szúró fájdalmat, puffadást vagy hányingert. Egy okosan összeállított étrendeddel azonban könnyen enyhíthetjük, vagy akár meg is előzhetjük ezeket a tüneteket.

Tiltott ételek, ha epeproblémával küzdünk
Különösen a rostban gazdag zöldségeket érdemes előnyben részesíteni
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

Az epeproblémákkal küzdőknek alacsony zsírtartalmú, rostban gazdag étrendet érdemes követniük. Ez ugyanis segíthet elkerülni az epehólyag-összehúzódással járó fájdalmas görcsöket. Ráadásul még a bélflóra egészségét is támogathatja egy tudatosan összeállított étrend.

Epebetegként kerülendő élelmiszerek

Ha bármilyen epeproblémával – például epekővel vagy epehólyag-gyulladással – küzdünk, a szakértők szerint az alábbi ételeket tiltólistára kellene tenni:

  • Magas zsírtartalmú ételek – például bő olajban sült ételek, gyorsételek, zsíros húsok, teljes tejtermékek, vaj, sajt.
  • Sok hozzáadott cukrot vagy finomított szénhidrátot tartalmazó ételek – például sütemények, cukros üdítők, fehér kenyér, édességek, reggelizőpelyhek.
  • Ultrafinomított, feldolgozott élelmiszerek – például chipsek, felvágottak, instant ételek.

Kerülendő továbbá a túlságosan drasztikus fogyókúra is. A gyors és jelentős testsúlycsökkenés, valamint a túlzott kalóriamegvonás ugyanis növelheti az epekő kialakulásának kockázatát.

Ajánlott élelmiszerek epeproblémák esetén

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha a fentieket mind ki kell vezetni az étrendből, akkor mi az, amit viszont bátran fogyaszthatunk. A következőkben ezért azt is bemutatjuk, mi mindenből válogathatunk.

Ajánlott élelmiszerek epeproblémák esetén

Zöldségek és gyümölcsök – Különösen a rostban gazdag fajtákat érdemes előnyben részesíteni. Együnk sok citrusfélét, bogyós gyümölcsöt és leveles zöldséget!

Teljes kiőrlésű gabonák – Szénhidrátként jöhet a zab, a barna rizs, a quinoa és a teljes kiőrlésű kenyér.

Egészséges zsiradékok – Az extra szűz olívaolaj, a diófélék és olajos magvak, valamint a zsíros húsú halak jótékonyan hatnak az epe működésére.

Növényi fehérjék – Nagyszerű epebarát alternatíva a bab, a lencse és a tofu.

Sovány állati fehérjék – Nem csupán növényi fehérjét fogyaszthatunk, az állati fehérjék közül viszont csak a zsírszegény jöhet szóba, úgymint a bőr nélküli csirke, vagy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

Mérsékelt kávéfogyasztás – Napi egy csésze kávéval serkenthetjük az epehólyag működését, és még az epekőképződés veszélyét is csökkenthetjük.

Bőséges folyadékfogyasztás – A jó epeműködéshez a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is elengedhetetlen. Ez elsősorban víz legyen, de néhány pohár tea és gyümölcslé is belefér.

Praktikus tippek és figyelmeztetések

Érdemes étkezési naplót vezetni, amelyben feljegyezzük, hogy mit eszünk és mikor jelentkeznek a panaszok. Így könnyebben felismerhetjük, milyen ételekre reagál érzékenyen a szervezetünk.

Fontos figyelni továbbá arra is, hogy rendszeresen, de kisebb adagokban étkezzünk. Ez segít elkerülni az epepangást, csökkentve a görcsök kockázatát. Ha pedig panaszaink tartósan fennállnak vagy éppen epeműtét előtt állunk, érdemes dietetikushoz fordulni. Mindenki szervezete más, bízzuk tehát szakemberre a személyre szabott diéta összeállítását - írta meg a hazipatika.com.

Kapcsolódó írásaink

Élet epekővel

ĀSokak életét megkeseríti, azonban kezelhető és kordában tartható betegségről beszélünk