Életmód
Komló, árpa, víz... és zselatin? Amit a sörről nem mondanak el
A sör vegán italnak tűnik, de a derítés során használt anyagok meglephetik a növényi étrenden élőket

A sör alapvetően növényi eredetű – de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan vegán is
Bár a sör fő összetevői – víz, komló és árpamaláta – mind növényi eredetűek, előfordulhat, hogy egyes sörök állati eredetű anyagokat is tartalmaznak. Ilyenek például az aroma- vagy színezőanyagok, amelyeket egyes esetekben pajzstetvekből (pl. kármin) nyernek. A bort – és bizonyos söröket is – gyakran zselatinnal vagy kazeinnel tisztítanak.
Ez az eljárás arra szolgál, hogy a zavaros részecskéket eltávolítsák az italból, azonban mivel a derítőanyagokat technikai segédanyagként használják, azokat nem kötelező feltüntetni a címkén. Így a vásárló számára sokszor nem egyértelmű, hogy az adott ital vegán-e vagy sem.
Németországban a sörgyártást a híres Reinheitsgebot, azaz a „tisztasági törvény” szabályozza, amely előírja, hogy a sör kizárólag vízből, komlóból, malátából és élesztőből készülhet. Ez alapvetően garantálja, hogy a német sörök vegánok.
-
Az élesztő is vegánnak számít, mivel egysejtű mikroorganizmus, amely nem rendelkezik idegrendszerrel, így nem érez fájdalmat. Ezért nem sorolják az állati eredetű összetevők közé.
-
A német sörök derítéséhez nem állati eredetű anyagokat, hanem kovaföldet (diatómaföld) használnak, amely elsősorban fosszilis kovamoszatokból áll.
-
A szűretlen sörök, például a „Kellerbier” vagy a „naturtrüb” típusú sörök esetében pedig eleve nem történik derítés.
-
A Deutscher Brauer-Bund (Német Sörfőzők Szövetsége) megerősítette, hogy a német sörök – gyakorlatilag kivétel nélkül – vegánnak tekinthetők.
Egyetlen kivétel lehet: az üvegcímkék ragasztása, mivel a ragasztó bizonyos esetekben állati eredetű lehet. Ez azonban nem magára az italra vonatkozik, hanem a csomagolásra, így legfeljebb elméleti kérdés.