Egészség

Sárgarépa nyersen vagy főzve: melyik az egészségesebb?

Két étkezés között tökéletes egészséges nassolnivaló lehet

Sárgarépa nélkül elképzelhetetlen egy igazi hús- vagy zöldségleves, de salátákba is remekül illik, sőt két étkezés között tökéletes egészséges nassolnivaló lehet, írta a Mindmegette.

Sárgarépa nyersen vagy főzve: melyik az egészségesebb?
Képünk illusztráció
Fotó: Loic Nicoloso / Mood4Food / foodcollection via AFP

Bár a sárgarépa nyersen is rendkívül egészséges, hiszen számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, érdemes azonban tudni, hogy főtt változatban jobban tudja hasznosítani a szervezetünk a zöldségben található, fontos tápanyagokat.

Így érdemes elkészíteni

Az egyik tanulmány során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a sárgarépában található béta-karotin – az A-vitamin előanyaga – sokkal jobban hasznosul, ha a zöldséget egy kevés zsiradékban pároljuk meg. Továbbá az is megkönnyíti ennek az értékes összetevőnek a felszívódását, ha felhasználás előtt lereszeljük a sárgarépát.

Beszédes számok

Tehát, a tanulmány szerint a nyers sárgarépában lévő karotin körülbelül három százaléka jut a szervezetbe, főzéssel ez a mennyiség hat százalékra nő. Ha étolajat is adunk hozzá, akkor nyolc százalékra változik, amennyiben lereszeljük, és megfőzzük, akkor a béta-karotin 27 százaléka hasznosul, további olaj hozzáadásával ez az érték 45 százalékra ugrik fel.

Ezeket a lépéseket ajánlott követni

Ahhoz, hogy a sárgarépa a lehető legtöbb értékes összetevőt tartalmazza – ez nemcsak a béta-karotinra vonatkozik –, így érdemes elkészíteni:

  1. Megtisztítjuk a sárgarépát – nem muszáj meghámozni, ha még zsenge a zöldség, akkor elég megmosni és egy kefével alaposan átdörzsölni.
  2. Felvágjuk a kívánt méretre, beletesszük egy lábasba és annyi vizet engedünk rá, ami éppen ellepi.
  3. 10-15 perc múlva ellenőrizzük a répa állagát, de nincs kőbe vésve, hogy mennyi ideig kell főzni. Ha puhábban szeretjük, akkor kicsit hosszabb is lehet a főzési idő.
  4. Ha elkészült a sárgarépa, akkor ízesítsük a lehető legkevesebb sóval. A só hatására ugyanis távozik a répából a víz, ezáltal pedig az értékes tápanyagok is.

Kapcsolódó írásaink