Egészség
Az italok hőmérséklete növelheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát
Amikor kávét rendel, kéri, hogy „extra forrón” készítsék?

Nincs bizonyíték a forró italok és a torokrák közötti kapcsolatra, a forró italok és a gyomorrák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok pedig nem egyértelműek. Van azonban kapcsolat a forró italok és a „nyelőcső” vagy nyelőcső rákos megbetegedései között.
2016-ban a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség besorolta a nagyon forró, azaz 65 °C feletti italok fogyasztását „valószínűleg rákkeltőnek az emberre” – ez ugyanaz a kockázati kategória, mint a beltéri füstölés vagy a sok vörös hús fogyasztása.
Az ügynökség jelentése szerint nem az italok, hanem a hőmérséklet a felelős.
Ez főként Dél-Amerikából származó bizonyítékokon alapul, ahol tanulmányok kimutatták a kapcsolatot a mate – egy hagyományos, általában körülbelül 70 °C-on fogyasztott gyógytea – nagy mennyiségű fogyasztása és a nyelőcsőrák magasabb kockázata között.
Hasonló tanulmányok a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában is alátámasztották a nagyon forró italok fogyasztása és a nyelőcsőrák kialakulása közötti összefüggést.
A közelmúltig azonban nem állt rendelkezésre olyan alapos kutatás, amely ezt az összefüggést Európában és más nyugati népességekben vizsgálta volna.
Idén egy nagy, közel félmillió felnőttet bevonó tanulmány az Egyesült Királyságban megerősítette, hogy a nagyon forró italok (tea és kávé) fogyasztása összefüggésbe hozható a nyelőcsőrák kialakulásával.
A tanulmány megállapította, hogy azok, akik naponta nyolc vagy több csésze nagyon forró teát vagy kávét ittak, közel hatszor nagyobb eséllyel kaptak nyelőcsőrákot, mint azok, akik nem fogyasztottak forró italokat - írja a ScienceAlert.
Hogyan okozhatnak rákot a forró italok?
A nagyon forró italok nagy mennyiségű fogyasztása károsíthatja a nyelőcső bélfalának sejtjeit, és úgy gondolják, hogy ez idővel rák kialakulásához vezethet.
Egy másik elmélet szerint a nyelőcső bélfalának hőkárosodása gyengíti annak normális védelmi funkcióját, növelve a gyomorsav (a gyomorból visszaszivárgó sav) okozta további károsodás kockázatát. Idővel ez a krónikus károsodás növelheti a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét.
Egy amerikai tanulmány kiszámította a kávé ideális hőmérsékletét, figyelembe véve a nyelőcső hőkárosodásának kockázatát, miközben megőrizte az ízét és aromáját. A kutatók az optimális hőmérsékletet 57,8 °C-ban határozták meg.