Egészség

A fűszer ami csökkenti a bélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát

Túl hasznos ahhoz, hogy csak a kertben legyen

A bazsalikom – az illatos növény, amelyet salátákban és mediterrán ételekben szoktunk látni – valójában sokkal hasznosabb, mint első ránézésre tűnik.

A fűszer ami csökkenti a bélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A clevelandi klinika dietetikusának, Gillian Calbertson szerint rendszeres fogyasztása döntő szerepet játszhat a súlyos krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák megelőzésében.

Antioxidánsok az oxidatív stressz ellen

A bazsalikomban található antioxidánsok segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt, amely rossz környezeti feltételek, káros szokások és helytelen táplálkozás következtében alakul ki. Ez a stressz pedig az egyik oka a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának.

„A bazsalikom fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrák, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás megelőzésével” – hangsúlyozza Jillian Calbertson táplálkozási szakértő.

Illóolaj és a rák elleni küzdelem

Egyre több kutatás igazolja a bazsalikom összetevőinek hatékonyságát a rák elleni küzdelemben. Különösen fontos szerepet játszik itt a növényben található illóolaj.

A bazsalikom jótékony tulajdonságai

A bazsalikom többek között antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segít csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét a vérben.

Zöld vagy lila

Érdekes, hogy a lila és a zöld bazsalikom egyformán gazdag tápanyagokban, bár az előbbi színe az antocianok, azaz a természetes antioxidánsok tartalmának köszönhetően élénkebb. A különbség közöttük inkább kulináris:

  • A lila bazsalikomot gyakrabban adják húsokhoz és halakhoz,
  • a zöldet pedig desszertekhez és salátákhoz, könnyű és frissítő íze miatt.

A bazsalikom árthat

Minden előnye ellenére azonban a bazsalikomot óvatosan kell fogyasztani. Nem ajánlott:

  • vér alvadási zavarokkal küzdőknek,
  • alacsony vérnyomásúaknak,
  • valamint azoknak, akik hajlamosak az illóolajokra való allergiára.

A bazsalikom beépítése a napi étrendbe egyszerű és ízletes lépés az egészség javítása felé. Fontos azonban megjegyezni, hogy még a hasznos növényeknek is vannak ellenjavallatai, ezért a bazsalikomot tudatosan kell fogyasztani, különösen azoknak, akik bizonyos krónikus betegségekben szenvednek, írja a Tsargrad.

További inform

Kapcsolódó írásaink