Egészség
Mit kell enni az öregedés lassítása érdekében – és mit nem
A fiatalság a tányéron kezdődik

Életmódunk döntően befolyásolja az öregedésünket és azt, hogy mennyi ideig maradunk egészségesek. Az, hogy mit eszünk és iszunk minden nap, nemcsak az éhségérzetünket vagy az étvágyunkat határozza meg, hanem jelentős hatással van arra is, hogy testünkben minden folyamat optimálisan működik-e. Az energiaellátástól a méregtelenítésen át a sejtjeink megújulásáig – a megfelelő étrend hatékony eszköz a hosszú és egészséges élethez.
A táplálkozás, mint a hosszú élettartam kulcsa
A táplálkozási orvoslás intenzíven foglalkozik a hosszú élettartam témájával. A testünket nap mint nap tápláló táplálékkal többet tehetünk, mint sokan gondolnák. Az elegendő testmozgás, a hatékony stresszkezelés és a jó társadalmi hálózat mellett a táplálkozás is központi szerepet játszik. A megelőzés nem korlátozódik az oltásokra és a rendszeres orvosi vizsgálatokra – a tányérunkon kezdődik.
Hogyan hatnak étkezési szokásaink a szervezetre?
Mit, mikor és mennyit eszünk és iszunk, közvetlen hatással van arra, hogy szervezetünkben minden folyamat optimálisan működik-e, és jól érezzük-e magunkat. Befolyásolja az energiaellátást, a méregtelenítést és a sejtmegújulást.
Étrendünk befolyásolja a fizikai teljesítményt, a mentális egészséget és az egészségi életkort. A sok zöldséget, rostot és egészséges zsírt tartalmazó mediterrán étrendet tudományosan különösen jól tanulmányozták, és pozitív hatásokat mutat.
Epigenetika: A gének nem a sorsunk
Az epigenetika kimutatta, hogy génjeink aktivitása és a sejtjeinkben zajló folyamatok számos környezeti tényezőtől és egyéni életmódtól függenek. Hajlamunk úgymond be- vagy kikapcsolható.
Ezek az eredmények új perspektívákat nyitnak meg a betegségek megelőzésében és az egészséges életmód népszerűsítésében. A táplálkozás ismét fontos mozgatórugó ebben a tekintetben.
A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek mint egészségügyi kockázat
A hosszú élettartam nem pénz kérdése. Sem költséges vizsgálatokra, sem drága étrend-kiegészítőkre nincs szükség. Fontos tudni, hogy mi történik a testünkben, ahogy öregszünk, és milyen különleges igények merülnek fel ebből.
A magasan feldolgozott kényelmi termékek, gyorséttermek és hasonlók, amelyek nem érdemlik meg az élelmiszer nevet, gyorsítóként működnek az életkorral összefüggő betegségek ellen. Torpedóznak egy hosszú életet az egészségben.
Az egészséges öregedés nem életkor kérdése
Igaz, hogy a siker annál fenntarthatóbb, minél korábban kezdesz el rendesen étkezni. De a legjobb dolog az: "Soha nem késő bármit is megváltoztatni." Még akkor is, ha 60 vagy akár 80 évesen kezded, akkor is szerezhetsz még néhány jó évet magadnak.
Életmódunknak köszönhetően, amelyet a táplálkozás jelentősen alakít, nagyrészt a saját kezünkben van, függetlenül attól, hogy a genetikai hajlamok előfordulnak-e vagy sem.
Előzze meg a betegségeket a megfelelő étrenddel
Egészségünket óriási mértékben javíthatja a jó minőségű élelmiszerek:
Több
- étkezési rost
- omega-3 zsírsavak és
- másodlagos növényi anyagok és
a következők kihagyása
- kedvezőtlen zsírok,
- cukor és
- mesterséges édesítőszerek és adalékanyagok
számtalan civilizációs betegséget megelőzhet, sőt gyógyíthat, mint például az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az osteoarthritis, a reuma és a köszvény. Még bizonyos ráktípusok is összefüggenek az étrenddel.
Testünk támogatást akar kapni
Az egészséges öregedés csak akkor lehet sikeres, ha nem gördítünk állandóan akadályokat a saját utunkba. Ehelyett a lehető legjobb módon kell támogatnunk testünket: a sejtek hatékonyságát, a mikrobiom egészségét és a gyulladást kordában kell tartanunk - írja a focus.de.
Ily módon valóban lelassítható az öregedési folyamat, és fitt és mozgékony maradhat az eltöltött években.