Egészség

Hat élelmiszer a bélrák megelőzésére

A szakértő szerint az egészséges táplálkozás fontos, de nem helyettesíti az orvosi ellenőrzéseket

A táplálkozás védő hatással lehet a belekre – mutatjuk, miket iktasson be napi rendszerességgel az étrendjébe.

Hat élelmiszer a bélrák megelőzésére
Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik az avocádó
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Joseph Salhab orvos hat megfizethető élelmiszert sorolt fel, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát.

Joghurt. A természetes probiotikumokat tartalmazó joghurt napi fogyasztása 20%-kal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát.

Diófélék. A mandula, a mogyoró és a dió rostokban, fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdag. Ez a gazdag tápanyagprofil nemcsak a rákot, hanem a szívbetegségeket is segít megelőzni.

Alma. Naponta egy gyümölcs 47%-kal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát a magas rost- és antioxidánstartalma miatt.

Kivi. Már egyetlen adag ebből a gyümölcsből fedezi a napi C-vitamin szükséglet 80%-át, és semlegesíti a káros szabad gyököket.

Avokádó. Hihetetlen, de igaz: nem zöldség, hanem gyümölcs az avocádó, a benne található fitonutriensek bizonyítottan rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Paradicsom. Likopint tartalmaznak, egy erős antioxidánst, amely csökkenti az emésztőrendszeri rák kockázatát.

Dr. Salhab hangsúlyozta, hogy bár az egészséges táplálkozás fontos, nem helyettesíti az orvosi ellenőrzéseket. Bármilyen riasztó tünetet – a székletürítési szokások megváltozását, hasi fájdalmat vagy megmagyarázhatatlan fogyást – azonnal kezelni kell.

Az orvos megjegyezte, hogy a bélrák egyre gyakoribb a fiatalabbaknál: ma már az 50 év alattiakat sem kíméli. Ennek okai még mindig nem tisztázottak, de a szakértők szerint a környezet, az élelmiszer-adalékanyagok és a mikroműanyagok a felelősek – írja a Sports.kz a Championat.comra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink