Egészség

Így kell diétázni a krónikus fájdalom kezelésében

A krónikus fájdalom az ember mindennapi életének és általános egészségi állapotának minden aspektusát befolyásolhatja

A krónikus fájdalom az ember mindennapi életének és általános egészségi állapotának minden aspektusát befolyásolhatja. Egy új kutatás szerint azonban az egészséges táplálkozás az egyik módja annak, hogy a fájdalom intenzitását csökkentsük, függetlenül a testsúlytól – írja a health.com.

Így kell diétázni a krónikus fájdalom kezelésében
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

A következmények különösen jelentősek lehetnek, tekintve, hogy milyen sokan élnek ezzel a „gyakori és fogyatékosságot okozó egészségügyi problémával” – mondta a tanulmány szerzője, Sue Ward, a Dél-Ausztráliai Egyetem kutatója és doktorjelöltje. Közel 52 millió amerikai és világszerte minden ötödik ember szenved krónikus fájdalomtól – számol be a health.com.

„A krónikus fájdalommal küzdő emberek súlya gyakran magasabb, mint az átlagpopulációé” – mondta Ward. „A személy étrendjének általános minőségét befolyásoló élelmiszer-választások hozzájárulhatnak az egyén fájdalmához azáltal, hogy befolyásolják a testsúlyát, vagy olyan testi folyamatokat váltanak ki, mint a gyulladás.”

Az egészségesebb étrendet követők alacsonyabb fájdalomszintről számoltak be

A tanulmányhoz Ward és munkatársai 654 ausztrál adatait vizsgálták, akiknek testsúlyát, testtömegindexét (BMI), derékbőségét és egyéb méréseit klinikai körülmények között rögzítették. Emellett olyan kérdőívekre is válaszoltak, amelyek számos témát érintettek, többek között a társadalmi-gazdasági státuszt, az életmódbeli viselkedést, a fájdalomszintet és a rendszeres táplálkozást. A vizsgálatban résztvevők átlagosan 50 évesek voltak, és 96 százalékuk fehér bőrű.

A hivatalos ausztrál táplálkozási irányelvek alapján Ward és csapata az egészséges étrendet úgy határozta meg, hogy az olyan „alapvető élelmiszereket” tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök, a gabonafélék, a tejtermékek és azok alternatívái, valamint a sovány húsok.

Elemezték az adatokat, és azt találták, hogy azok a résztvevők, akik kevesebb krónikus fájdalomról számoltak be, jobban betartották ezt az egészséges étrendet. Ez a BMI-től, derékkörfogattól és testzsírtól függetlenül igaz volt.

„Sok résztvevőnek magas volt a testzsírszintje, és nem tartotta be az ausztrál étrendi irányelveket, így náluk az étrend minősége alacsony volt. Azoknak az embereknek azonban, akik jobban követték az irányelveket, alacsonyabb volt a testi fájdalmaik szintje” – mondta Ward. „Az egészséges táplálkozás segíthet a fájdalom kezelésében, függetlenül az ember méretétől.”

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a krónikus fájdalom és a diéta közötti kapcsolat a férfiak és a nők között eltérő. Összességében a nők arról számoltak be, hogy több fájdalmat éltek át, és jobban ragaszkodtak az egészséges táplálkozáshoz. Úgy tűnt azonban, hogy az egészséges táplálkozás jelentősebb hatással volt a fájdalmaikra.

„Azok a nők, akik magasabb minőségű étrendet fogyasztottak, kisebb fájdalomról számoltak be, és jobb fizikai funkcióval rendelkeztek” – magyarázta Ward. „Ez a hatás a férfiaknál kevésbé volt jellemző.”

A szakértők még mindig nem 100 százalékig biztosak abban, hogy miért lehet ez a helyzet, mondta Larissa Strath PhD, a Floridai Egyetem Orvosi Főiskolájának Egészségügyi eredmények és Biomedikai Informatika Tanszékének (HOBI) adjunktusa.

Strath jelenleg kutatásokat folytat arról, hogy a nők több élelmi rostot fogyasztanak-e, mint a férfiak, ami dominóhatást gyakorolhat a bélrendszer egészségére és a fájdalomra. Lényegében az egészségesebb bélrendszer segíthet „megelőzni a vércukorszint-emelkedéseket, amelyek összefüggésben vannak a gyulladással és a fájdalommal” – mondta a Healthnek.

„Lehetnek különbségek abban, ahogyan a férfiak és a nők metabolizálják a táplálékot, valamint a bélmikrobiomban lévő különbségek, amelyek befolyásolhatják ezt a kapcsolatot” – tette hozzá Strath.

Kapcsolódó írásaink