Egészség

Azok, akik vitamintablettákat szednek, növelhetik a rák kockázatát

Paradoxnak hangzik

Szervezetünknek vitaminokra van szüksége ahhoz, hogy fitt maradjon és működjön. A kutatók azonban azt találták, hogy egyes készítmények növelhetik a rák kockázatát.

Azok, akik vitamintablettákat szednek, növelhetik a rák kockázatát
A szervezet műkörése kizárlólag a kellő vitamin mennyiség bevitelével tartható fenn
Fotó: Northfoto

Az orvosok és a táplálkozási szakértők mindig azt tanácsolják, hogy fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, sok vitamint vigyünk be. Különösen az antioxidánsokat, például a C-vitamint tekintik egészségfokozónak.

A kutatók azonban megállapították, hogy bizonyos vitaminok növelik a tumorsejtek kialakulásának és terjedésének kockázatát a szervezetben. A csapat ezt most a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban megjelent elemzés részeként vizsgálta, számol be a focus.de.

Az antioxidánsok miatt a daganatok új ereket képeznek.

„Azt találtuk, hogy az antioxidánsok aktiválnak egy olyan mechanizmust, amely a rákos daganatok új erek kialakulását okozza” - zárja Martin Bergö, a svédországi Karolinska Intézet tanulmányvezetője.

Ez „meglepő” - mert eddig azt feltételezték, hogy az antioxidánsok védő hatásúak. Ezek az újonnan kifejlesztett erek táplálták a daganatokat, és segíthették növekedésüket és terjedésüket.

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad oxigéngyököket, amelyek károsíthatják a szervezetet, ezért gyakran tartalmaznak étrend-kiegészítőket - írják a kutatók. A túl magas adagok azonban károsak lehetnek. A tudósok most tovább akarják vizsgálni ezt a körülményt.

De ez azt jelenti, hogy korlátoznunk kell magunkat, amikor gyümölcs- és zöldségevésről van szó? Nem, a tanulmány vezetője, Bergö mindent egyértelművé tesz: „Nincs okunk félni az antioxidánsoktól a normál élelmiszerekben” - tisztázza.

Amit azonban kerülni kell, azok a vitamin-kiegészítők. Mert: „A legtöbb embernek nincs szüksége további mennyiségre. Valójában káros lehet a rákos betegekre és a rák fokozott kockázatának kitett emberekre.”

Más szóval, továbbra is táplálkozzon egészségesen, egyen sok gyümölcsöt és zöldséget - de hagyja ki a vitaminkészítményeket, hacsak orvosa nem tanácsolja.

Kilenc dolog, amit megtehet a rák kockázatának csökkentése érdekében.

A megelőzés fontosságát rendszeresen hangsúlyozzák a rák és a megelőzés kutatói. A következő intézkedéseket foglalták össze:

  1. Kerülje az elhízást
  2. Mozogjon minden nap
  3. Egyél egészségesen
  4. Tilos a dohányzás
  5. Igyon minél kevesebb alkoholt
  6. Kerülje a rákkeltő anyagokat
  7. Védelem az UV sugárzás ellen
  8. Oltás rák ellen (hepatitis B; HPV)
  9. Használja ki a rákszűrési ajánlatokat

Kapcsolódó írásaink