Egészség

Az eszpresszó elpusztítja az Alzheimer-kór fehérjéjét

Reményteli felfedezés

Reggel, étkezés után vagy étkezések között – az eszpresszó az egyik legtöbbet fogyasztott ital a világon.

Az eszpresszó elpusztítja az Alzheimer-kór fehérjéjét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutatók azt feltételezik, hogy a demencia esetei száma világszerte megháromszorozódik a következő három évtizedben.

A mai napig nincs gyógymód az Alzheimer-kórra – csak a tünetek enyhíthetők és a progresszió lelassítható különféle gyógyszerekkel és terápiákkal.

A betegség pontos okai szintén nagyrészt tisztázatlanok. Ismert azonban, hogy ebben a betegségben két különböző fehérje rakódik le az agyban: az úgynevezett béta-amiloid plakkok és a tau-fibrillák.

Míg a béta-amiloid plakkok az idegsejtek között rakódnak le, addig a betegség által megváltoztatott tau fehérje felhalmozódik az idegsejtekben, és ott rostok, tau-rostok formájában halmozódik fel.

Ez viszont diszfunkcióhoz és végül a sejtek pusztulásához vezet. A halál utáni agyi vizsgálatok azt mutatták, hogy a tau-fibrillák szorosabban kapcsolódnak a klinikai tünetekhez, mint a plakkok. Ezért orvosi áttörést jelentene, ha olyan gyógyszert találnánk, amely megállíthatja ezt a folyamatot.

Vizsgálják az eszpresszó hatását a tau fehérjére

A Veronai Egyetem kutatói érdekes felfedezést tettek. Az eszpresszó kávéban található bioaktív anyagok nyilvánvalóan megakadályozhatják ezeknek a harmatszálaknak a kialakulását – sőt ártalmatlanná is tehetik őket.

A „Journal of Agricultural and Food Chemistry” című folyóiratban közzétett tanulmányhoz a tudósok először elemezték az eszpresszó kémiai összetételét. A dél-amerikai Arabica kávé, valamint az afrikai és ázsiai Robusta kávé keverékét használták, számol be a focus.de.

Kísérletükben a kutatók elsősorban a benne található négy anyagra összpontosítottak:

  • Koffein
  • Trigonelline
  • Genistein
  • és teobromin, amely a csokoládéban is megtalálható.

Egy laboratóriumi kísérlet során ezután az egyes összetevőket, valamint a teljes eszpresszó kivonatot egy kémcsőben összehozták a már kórosan megváltozott tau fehérjékkel.

Megállapították, hogy a koffein, a genistein és az egész eszpresszó kivonat rostjai rövidebbek lettek, és már nem képeztek nagyobb rostokat. A rövidített rostok már nem voltak károsak a sejtre.

Ez a hatás a teljes eszpresszó kivonattal volt a legerősebb.

Azt feltételezik, hogy az eszpresszó fogyasztása segít

Annak ellenére, hogy a kísérlet laboratóriumban zajlott, és a hatások valószínűleg nem vihetők át egy az egyben az emberi szervezetbe, a kutatók biztosak abban, hogy az eszpresszó fogyasztása pozitív hatással van az agyra.

„A kávé összetevőinek agyban való biológiai hozzáférhetősége és tanulmányunk eredményei alapján azt feltételezzük, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás elegendő mennyiségű bioaktív molekulát biztosíthat ahhoz, hogy külön-külön vagy szinergikusan működjön a tau fehérje aggregációjának és toxicitásának modulátoraként” – áll a tanulmányban.

A tanulmány tehát bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az eszpresszó olyan természetes vegyületek forrása, amelyek jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek a tau-val kapcsolatos patológiák enyhítésében.

Ezért a tanulmány fontos alapot nyújt a további vizsgálatokhoz, amelyek azt vizsgálják, hogy a bioaktív vegyületek hogyan használhatók fel az úgynevezett taupathiák, azaz a tau-fehérjék lerakódását okozó neurodegeneratív betegségek, köztük a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór megelőzésére és kezelésére.

Tanolmányok a kávé neuroprotektív hatásáról

A szerzők arra is rámutatnak, hogy a múltban végzett tudományos kutatások már kimutatták a kávé jótékony egészségügyi hatásait – például számos krónikus betegségben, például rákban és anyagcsere-betegségekben, például cukorbetegségben.

Kapcsolódó írásaink