Egészség

Ez az étrend segít csökkenteni a demencia kockázatát

Végre megtudhatjuk, miért

A mediterrán étrend és más hasonló étrendek széles körben összefüggésbe hozhatók a betegségek, a kognitív hanyatlás és a korai halál kockázatának csökkentésével.

Ez az étrend segít csökkenteni a demencia kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Most egy új tanulmány további bizonyítékokat szolgáltat arra, hogy ez az étrend védelmet nyújthat a demencia ellen, és néhány nyomra is vezet minket, hogy miért.

A chicagói Rush University Medical Center kutatócsoportja kifejezetten a MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) étrendet vizsgálta, amely a mediterrán étrend és a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) étrend elemeit ötvözi.

Ez sok rövidítés, de lényegében azt jelenti, hogy sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat és baromfit kell fogyasztani, és nem túl sok tejterméket, vörös húst és sült ételt.

A kutatók megvizsgálták az ételek egyensúlya és a hippocampus sclerosis – a demenciával és az Alzheimer-kórral összefüggő betegség, amelyben az agy hippocampusában az idegsejtek elhalnak – közötti összefüggéseket.

A tanulmányban 809 olyan személy halála után elvégzett agyi boncolás eredményeit elemezték, akiknek étrendjét több évig rögzítették. Az eredmények szerint azok, akik a leginkább betartották a MIND étrendet, kevésbé voltak hajlamosak a hippocampus sclerosisra.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az egészséges étrend, például a MIND étrend, csökkentheti a hippocampus sclerosis kialakulásának valószínűségét és támogathatja a hippocampus egészségét” – írják a kutatók a publikált tanulmányukban, számol be a ScienceAlert.

Az étrend dementia kockázatára gyakorolt hatását korábbi kutatások már jól megalapozta. A legújabb tanulmány új betekintést nyújt ennek az összefüggésnek egy jelentős részébe: úgy tűnik, hogy a MIND étrendben szereplő ételek különösen védik a hippocampuszt.

A hippocampus károsodása, amely elengedhetetlen a memóriához, a tanuláshoz és a tájékozódáshoz, szoros kapcsolatban áll a demenciával. Bár nem minden hippokampusz-szklerózisban szenvedő ember demenciában is szenved, és fordítva, a két állapot között jelentős átfedés van.

A kutatás számos demográfiai és genetikai tényezőt figyelembe vett, de ez nem elegendő a közvetlen ok-okozati összefüggés bizonyításához. A korábbi tanulmányokkal együtt azonban azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel a demencia kockázata bizonyos mértékben függ attól, hogy mit eszünk.

„Tudomásunk szerint ezek az első humán kutatások, amelyek arról számolnak be, hogy az étrend és a demencia közötti összefüggést részben a hippocampus szklerózis közvetíti” – mondta Puja Agarwal táplálkozási epidemiológus Hannah Millingtonnak a Newsweek-nek.

Nem tisztázott, hogyan alakul ki a hippokampusz szklerózis, de a tudósok továbbra is kutatják ezt a jelenséget és a demenciával való összefüggéseit. Nem ez az első eset, hogy kimutatták, hogy az agy ezen részének egészségét befolyásolhatja az étrend.

A jövőbeli kutatások arra irányulhatnak, hogy megértsék, miért létezik ez az összefüggés. Lehetséges, hogy a MIND étrendben szereplő élelmiszerek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása valamilyen módon segít megvédeni az agy idegsejtjeit a károsodástól.

„Ahhoz, hogy jobban megértsük az étrend és a tápanyagok közötti kapcsolatot az agy általános egészségével, elengedhetetlenül fontos lesz az étrend és az agyban fellépő neuroinflammáció és oxidatív stressz egyéb biomarkereinek kapcsolatát vizsgálni” – írják a kutatók.

Kapcsolódó írásaink