Egészség

Csodás hatással bír ez a sokoldalú gyógy- és fűszernövény

Már a Biblia is említi

Bár karakteres íze megosztó lehet, a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógy- és fűszernövényünk, amely ráadásul júniustól egészen októberig frissen terem.

Csodás hatással bír ez a sokoldalú gyógy- és fűszernövény
Kapor
Fotó: Leemage via AFP

A zellerfélék családjába tartozó kaprot már több ókori forrás, köztük a Biblia és egyiptomi források is említik. A Földközi-tenger térségében rendszeresen használták fejfájás és gyomorpanaszok enyhítésére. Európát a középkori kereskedők segítségével hódította meg, így került hazánkba is. Hiába olcsó és könnyen hozzáférhető, nem sokan tudják, milyen hatásos csodaszer lapul a fűszeres polcon, vagy éppen a kertben – írja a mindmegette.hu.

A kapor gazdag A-, B, és E-vitaminokban, illetve rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, többek között kalciumot, vasat és magnéziumot.

Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően a kapor fáradhatatlan szövetségesünk a sejteket károsító szabadgyökök ellen vívott harcban. Rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, miközben olyan egészséges zsírsavakat tartalmaz, amelyek természetes és fenntartható módon vitalizálnak. Az epilepsziára gyakorolt jótékony hatását még vizsgálják, egy marokkói tanulmány szerint azonban kimutatható, hogy pozitívan hat a depressziós megbetegedéssel küzdők egészségére. Fogyasztása segíthet a menstruációs görcsök mérséklésében, a kaporból készült olajkivonatok pedig többfajta baktérium és gomba semlegesítésére alkalmasak.

A kapor a magyar konyha megkerülhetetlen fűszere, amely főleg a nyári, szezonális fogásokban hangsúlyos, de sokféle ételünkbe használjuk. Kapor nélkül elképzelhetetlen a hagyományos tökfőzelék vagy a tzatziki. A kovászos uborkát sem tudjuk elképzelni kapor nélkül, de ha kalandosabb kedvünkben vagyunk, bátran megpróbálkozhatunk egy kapros uborkalevessel, lazacos tésztasalátával, vagy egy kapros-tejszínes zúzapaprikással.

Kapcsolódó írásaink