Egészség

Zöldségek, amiket érdemes naponta fogyasztani

Fontos ásványi anyagokat tartalmaz

A „zöld” termékek rendszeres fogyasztása csökkenti a krónikus betegségek kockázatát – írja a Sports.kz.

Zöldségek, amiket érdemes naponta fogyasztani
Képünk illusztráció
Fotó: Bridgeman Images via AFP

A zöldek – a saláta, a rukkola, a pak choy, a kapor, a petrezselyem és a koriander – K-, C- és E-vitamint, béta-karotint, valamint fontos ásványi anyagokat, például kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat, rostot, luteint és még omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak.

„A rendszeres fogyasztás segít serkenteni az emésztést, támogatja az endokrin rendszert és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát” – magyarázták az ügynökség képviselői a RIA Novostinak adott interjúban.

Azonban nem minden zöldség egyformán egészséges. A Rospotrebnadzor azt tanácsolja, hogy kerüljék a „spontán” utcai árusokat – túl nagy a kockázata annak, hogy kétes minőségű termékekkel találkoznak.

Minőség-ellenőrzés van az üzletekben és a tanúsított piacokon. Vásárlás előtt győződjön meg arról, hogy a kiválasztott termékek levelei világosak, foltok vagy dohos szag nélkül.

Ha lehetséges, a zöldségeket egy órán át tiszta vízben áztassa, és tálalás előtt alaposan le kell mosni folyó víz alatt öt percig.

Kapcsolódó írásaink