Egészség

Mi az egészségesebb – petrezselyem vagy kapor?

Meglepő a válasz

A petrezselyem és a kapor elengedhetetlen része a konyhának. De melyik ezek közül a népszerű fűszernövények közül valójában az egészségesebb? A válasz meglepő lehet, mert nem olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnik.

Mi az egészségesebb – petrezselyem vagy kapor?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A petrezselyem vitaminok és antioxidánsok tárháza

Ez a növény gazdag K-vitaminban, amely elengedhetetlen a vér alvadásához és a csontok szilárdságához, valamint C-vitaminban, amely erős antioxidáns és immunerősítő. A petrezselyem tartalmaz A-vitamint is, amely a látásnak és a bőrnek fontos, valamint gyulladáscsökkentő flavonoidokat, vasat és káliumot, ami értékessé teszi a szív- és érrendszer számára. Gyakran használják emésztésjavításra és természetes leheletfrissítőként.

Kapor – gyógyító egyedülálló összetevőkkel

A kapor is tartalmaz A- és C-vitamint, de különlegessége az egyedülálló illóolajokban, például a karvonban és a limonénben rejlik. Ezek a vegyületek antibakteriális és potenciális rákellenes tulajdonságairól ismertek. A kapor hagyományosan javítja az emésztést, enyhíti a görcsöket, segít a puffadás ellen és enyhe nyugtató hatása van. Emellett jó kalcium- és mangánforrás, ami elősegíti a csontok szilárdságát.

Szóval, melyik a hasznosabb? A válasz meglepő

Valójában mindkét gyógynövény igazi szuperélelmiszer, amelynek helye van az étrendben. Ha 100 grammonkénti bizonyos vitaminok, például K és C tartalmát vesszük figyelembe, akkor általában a petrezselyem vezet. A kapor azonban egyedülálló illóolajokkal rendelkezik, amelyek különleges gyógyító tulajdonságokkal ruházzák fel az emésztést és az idegrendszer megnyugtatását illetően, számol be az RBC.ua.

A lényeg az, hogy ezek nem versenyeznek egymással, hanem kiegészítik egymást. A hasznosságuk közötti különbség nem abban rejlik, hogy melyik a jobb, hanem abban, hogy Önnek melyik biológiailag aktív anyagokra van nagyobb szüksége.

Hogyan építsük be az étrendbe a maximális haszon érdekében?

A legjobb stratégia az, ha mindkét fűszernövényt beépítjük a napi étrendbe. Adjunk petrezselymet salátákhoz, turmixokhoz, levesekhez és főételekhez. Kiválóan kiegészíti a hús- és halételek ízét. A kapor kiválóan illik halhoz, burgonyához, tejtermékekhez, tojáshoz és friss zöldségsalátákhoz.

Kapcsolódó írásaink

A csontleves tényleg szuperélelmiszer?

ĀA csontleves korántsem új felfedezés – gyökerei az őskori főzésben, a hagyományos kínai orvoslásban és a világ népi gyógyászatában találhatók