Egészség

Mérgező lehet az avokádó?

Az orvos felfedi az igazságot a népszerű gyümölcsről

„Az avokádó mitokondriumok pusztulását okozza”, „a perzin egy új onkotoxin”, „az amerikai orvosok lemondtak az avokádóról” – ezek a mondatok az elmúlt napokban vírusként terjedtek el a közösségi médiában.

Mérgező lehet az avokádó?
Jól indul a reggeli egy avokádós pirítóssal, de mértékkel fogyasszuk
Fotó: AFP/TT News Agency/Janerik Henriksson

Sokakat nem is érdekel, mi van ráírva – a lényeg, hogy „ijesztő”. Mit is rejt valójában ez a gyümölcs – magyarázta dr. Mihail Kutusov toxikológus .

„Igen, az avokádó tartalmaz perzint, egy természetes vegyületet, amely nagy dózisban veszélyes lehet egyes állatokra: madarakra, tehenekre, lovakra. Ez jól ismert az állatorvosi gyakorlatban” – mondja Kutusov.

Embereknél azonban ilyen hatásokat nem találtak. És nem immunitásról vagy „hozzászokásról” van szó, hanem mennyiségről. A perzin koncentrációja a pépben olyan alacsony, hogy ahhoz, hogy elméleti kockázat jelentkezzen, egy felnőttnek naponta több tucat avokádót kellene megennie, méghozzá hosszú időn keresztül.

„Ez a toxikológia alapelve: a méreg mindig adagolás kérdése. Még a víz is veszélyes lehet, ha mérték nélkül literszám iszunk belőle” – jegyzi meg a toxikológus.

Vannak azonban olyan emberek, akiknek óvatosabbnak kell lenniük. Az avokádó egy magas hisztaminaktivitású termék. Az éretlen emésztőrendszerrel rendelkező gyermekek, a krónikus bélgyulladásban vagy a hisztamin felszívódásának zavarában szenvedők reakciókat tapasztalhatnak - például puffadást, kiütést, fáradtságot, duzzanatot. Ez nem „mérgezés” vagy toxikus hatás, hanem egyéni intolerancia.

A következtetés egyszerű: az avokádó nem méreg, és nem is egy minden alkalomra megfelelő szuperélelmiszer. Csak egy termék. A legtöbb ember számára egészséges, de mint minden más, mértékletességet és egyéni megközelítést igényel - teszi hozzá a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink