Egészség

Így javítja az avokádó az emésztést

Szakértők is megerősítik a rostok előnyeit

Az avokádó tele van rostokkal, egészséges zsírokkal és más tápanyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget.

Így javítja az avokádó az emésztést
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOT/CPD/Cristina Pedrazzini

Rost: Egy fél avokádó (100 g) 160 kcal-t és akár 6,7 g rostot tartalmaz. A rost megelőzi a székrekedést és fenntartja a rendszeres bélmozgást. Felnőtteknek napi 28 g rost fogyasztása ajánlott 2000 kcal-s étrend mellett.

Oldható és oldhatatlan rost: Az avokádó 70% oldhatatlan és 30% oldható rostot tartalmaz. Az oldható rost szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, segít fenntartani a jóllakottságot étkezés után, lágyítja a székletet, lassítja az emésztést, és pektint tartalmaz, amely fenntartja az egészséges bélflórát. Az oldhatatlan rost növeli a széklet mennyiségét és fenntartja az inzulinérzékenységet a cukorbetegeknél.

Prebiotikus rost: Az avokádó szintén tartalmaz prebiotikumokat. Egy 2021-es, 12 hétig tartó, egészséges, túlsúlyos vagy elhízott felnőtteket vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik minden nap avokádót ettek, több baktérium volt a szervezetükben, amelyek lebontják a rostot és metabolitokat termelnek a bélrendszer egészségének javítása érdekében, írja a ferra.ru.

Kapcsolódó írásaink