Egészség

Gyümölcsök, amik potenciális fertőzésforrások?

Csomagolás nélkül legfeljebb 1-2 napig, és mindig hűtőszekrényben tárolandó

A szeletelt gyümölcsök jelenleg is kaphatók. A lényeg az, hogy hol vásárolunk – írja a Sports.kz.

Gyümölcsök, amik potenciális fertőzésforrások?
Az előre felvágott és kicsomagolt görögdinnye, sárgadinnye, bogyós gyümölcs és saláta különösen veszélyeztetett (képünk illusztráció)
Fotó: foodcollection via AFP/Foodcollection GesmbH

A meleg idő beköszöntével egyre több szeletelt görögdinnye jelenik meg a boltok polcain – lehet kapni szeletben, sőt egyes helyeken csészékben is. Ez utóbbi kényelmes, ha útközben akarunk enni.

Szakértő a szeletelt gyümölcsöket és a bogyós gyümölcsöket potenciális fertőzésforrásnak nevezte.

A 25°C feletti hőmérséklet ideális feltételeket teremt a kórokozók szaporodásához. Az előre felvágott és kicsomagolt görögdinnye, sárgadinnye, bogyós gyümölcs és saláta különösen veszélyeztetett.

Mikor lehet szeletelt gyümölcsöt enni?

A szakértő szerint a legbiztonságosabbak a módosított gázkörnyezettel (MGE) ellátott, lezárt csomagolásban lévő szeletelt gyümölcsök.

Mit jelent ez? „A gázcsomagolás előnye, hogy a levegőt kiszivattyúzzák belőle, és inert gázok, szén-dioxid és nitrogén keverékével helyettesítik. A tárolási feltételeket a csökkentett oxigénmennyiség (3-8%-on belül) és a megnövekedett szén-dioxid-tartalom teremti meg” – magyarázta a szakértő.

Az MGS csomagolásban a termékek 2 és 6 °C hőmérsékleten, legfeljebb 5-12 napig tárolhatók. Nyitott poharakban vagy csomagolás nélkül legfeljebb 1-2 napig, és mindig hűtőszekrényben tárolandó. Míg a szobahőmérsékleten, vitrinben elhelyezett szeletelt gyümölcsök már néhány óra elteltével veszélyessé válnak - hívja fel a figyelmet a Sports.kz.

Kapcsolódó írásaink