Egészség

Megnevezték a legkevésbé mérgező alkoholt

Nem a bor

Az alkoholfogyasztás egészségre gyakorolt hatása mindig vitákat vált ki. Ha azonban úgy döntünk, hogy iszunk, érdemes tudni melyik ital lesz a legkevésbé káros a szervezetre – írja az Rbc.ua.

Megnevezték a legkevésbé mérgező alkoholt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Paul Faith

Melyik alkoholos ital a legkevésbé mérgező, és miért?

A gasztroenterológus szerint a legkevésbé mérgező alkoholos ital a whiskey. "Előnyének" titka a gyártási folyamatban rejlik. A whiskeyhez desztillált szeszt használnak, míg a legtöbb más alkoholos italhoz finomított szeszt.

A rektifikált alkohol tisztább, de a desztilláció teszi lehetővé bizonyos szennyeződések megőrzését, amelyek egyes elméletek szerint kevésbé agresszívek lehetnek a szervezetre, mint a rektifikált alkohol nagy mennyiségű fogyasztásának következményei.

A szakértő ugyanakkor megjegyzi: még a legkevésbé mérgező alkohol is alkohol marad. Ezért, ha valaki úgy dönt, hogy iszik, az optimális választás 20-30 gramm whisky lenne. Ez egy olyan adag, amely kevésbé mérgező terhelést okoz a májnak, és lehetővé teszi, hogy az italt jelentős negatív hatás nélkül élvezhesse a szervezetre.

Mit mondanak a tudományos kutatások a whisky hatásairól?

A kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt whiskyfogyasztás növelheti a „jó” koleszterin szintjét és csökkentheti a fibrinogén szintjét, amely a gyulladással hozható összefüggésbe. Az öregedő whisky egy ellaginsav nevű antioxidánst is termel, amely daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Azonban még a mérsékelt alkoholfogyasztás is kockázatokkal jár: az etanol acetaldehiddé, egy erős rákkeltő anyaggá metabolizálódik, amely növeli a rák kialakulásának kockázatát a test bármely részén, a szájtól a májon át a mellekig.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs „biztonságos küszöbérték” az alkoholfogyasztásnak, és még az alacsony szintek is kockázati tényezőnek számítanak.

A rák mellett az alkohol növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a memóriazavarok, a depresszió, az agyi neurotranszmitterek egyensúlyának felborulásának kockázatát, és csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Már az első adagtól kezdve megváltozik az alvás, csökken a szervezet védekezőképessége, és beindulnak az oxidatív stressz folyamatai.

Fontos! Valójában a whiskey kevésbé mérgezőnek tekinthető, mint más szeszes italok tiszta formája és alacsony szennyeződéstartalma miatt. De még ez is tartalmaz etanolt, amely rákkeltő acetaldehiddé metabolizálódik. Az orvosok szerint a legegészségesebb megoldás az alkohol elhagyása, vagy nagyon korlátozott, tudatos fogyasztása.

Kapcsolódó írásaink