Egészség
Megnevezték a legkevésbé mérgező alkoholt
Nem a bor

Melyik alkoholos ital a legkevésbé mérgező, és miért?
A gasztroenterológus szerint a legkevésbé mérgező alkoholos ital a whiskey. "Előnyének" titka a gyártási folyamatban rejlik. A whiskeyhez desztillált szeszt használnak, míg a legtöbb más alkoholos italhoz finomított szeszt.
A rektifikált alkohol tisztább, de a desztilláció teszi lehetővé bizonyos szennyeződések megőrzését, amelyek egyes elméletek szerint kevésbé agresszívek lehetnek a szervezetre, mint a rektifikált alkohol nagy mennyiségű fogyasztásának következményei.
A szakértő ugyanakkor megjegyzi: még a legkevésbé mérgező alkohol is alkohol marad. Ezért, ha valaki úgy dönt, hogy iszik, az optimális választás 20-30 gramm whisky lenne. Ez egy olyan adag, amely kevésbé mérgező terhelést okoz a májnak, és lehetővé teszi, hogy az italt jelentős negatív hatás nélkül élvezhesse a szervezetre.
Mit mondanak a tudományos kutatások a whisky hatásairól?
A kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt whiskyfogyasztás növelheti a „jó” koleszterin szintjét és csökkentheti a fibrinogén szintjét, amely a gyulladással hozható összefüggésbe. Az öregedő whisky egy ellaginsav nevű antioxidánst is termel, amely daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
Azonban még a mérsékelt alkoholfogyasztás is kockázatokkal jár: az etanol acetaldehiddé, egy erős rákkeltő anyaggá metabolizálódik, amely növeli a rák kialakulásának kockázatát a test bármely részén, a szájtól a májon át a mellekig.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint nincs „biztonságos küszöbérték” az alkoholfogyasztásnak, és még az alacsony szintek is kockázati tényezőnek számítanak.
A rák mellett az alkohol növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a memóriazavarok, a depresszió, az agyi neurotranszmitterek egyensúlyának felborulásának kockázatát, és csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Már az első adagtól kezdve megváltozik az alvás, csökken a szervezet védekezőképessége, és beindulnak az oxidatív stressz folyamatai.
Fontos! Valójában a whiskey kevésbé mérgezőnek tekinthető, mint más szeszes italok tiszta formája és alacsony szennyeződéstartalma miatt. De még ez is tartalmaz etanolt, amely rákkeltő acetaldehiddé metabolizálódik. Az orvosok szerint a legegészségesebb megoldás az alkohol elhagyása, vagy nagyon korlátozott, tudatos fogyasztása.