Egészség
Egy olcsó termék, ami két hét fogyasztás után csökkenti a vérnyomást
Változásokat okoz a szájban lévő baktériumokban

Különösen a céklaléről beszélünk, amely gazdag nitrátokban, egy olyan vegyületben, amely kulcsszerepet játszik számos testi funkcióban, és összefüggésben áll az alacsonyabb vérnyomással és az egészséges érrendszeri működéssel.
Az Exeteri Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a céklalé pozitív hatással lehet a szív egészségére azáltal, hogy változásokat okoz a szájban lévő baktériumokban.
Hogyan működik? Hatása a szájüregi mikrobiomra
A tanulmányban a résztvevők rendszeres adagokban ittak nitrátban gazdag céklalevet, majd egy nitrátmentes placebo változatot. Amikor a résztvevők céklalevet ittak, a tesztek a Prevotella nevű szájbaktérium jelentős csökkenését, valamint az egészségügyi előnyeikről ismert baktériumok, például a Neisseria számának növekedését mutatták.
„Ez a tanulmány kimutatta, hogy a nitrátban gazdag ételek oly módon módosítják a szájüregi mikrobiomot, ami csökkentheti a gyulladást és a vérnyomást idősebb embereknél. Ez utat nyit a nagyobb tanulmányok előtt, amelyek az életmódbeli tényezők és a biológiai nem hatását vizsgálják arra, hogy az emberek hogyan reagálnak az étrendi nitrát-kiegészítőkre” – mondta Andy Jones professzor, a tanulmány társszerzője az Exeteri Egyetemről.
Kutatási eredmények és ajánlások
A tanulmányban 39, 30 év alatti felnőtt és 36, 60-as és 70-es éveiben járó személy vett részt, akik két hétig tesztelték az egyes italformulákat. Mindkét korcsoportban változásokat figyeltek meg a szájüregi mikrobiomban, de a vérnyomás csak az idősebb résztvevőknél csökkent.
Az idősebb résztvevőknél a vizsgálat kezdetén magasabb volt az átlagos vérnyomás, amely nitrátban gazdag céklalé fogyasztása után csökkent, de placebo bevétele után nem.