Egészség
Hét ok, amiért érdemes gyömbért fogyasztani
A gyomrunk és a szívünk is meghálálja

A gyömbér népszerű fűszer, amelynek gyógyászati felhasználása hosszú múltra tekint vissza. A hatásait frissen, szárítva, teában vagy akár étrend-kiegészítőként fogyasztva is élvezhetjük.
1. Csökkenti a gyulladást
A gyömbér több mint 400 természetes vegyületet tartalmaz, amelyek közül sok segít a gyulladás elleni küzdelemben. Krónikus gyulladás akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere folyamatosan túlstimulált. Ez a halálesetek több mint feléhez járul hozzá világszerte, és szerepet játszik számos betegség kialakulásában.
2. Segíti az emésztést
A gyömbér javíthatja az emésztést azáltal, hogy segíti az ételek gyorsabb áthaladását a gyomron. Enyhítheti az olyan tüneteket is, mint a puffadás, a székrekedés, vagy a gyomorgörcsök.
3. Enyhíti a hányingert
Egy felülvizsgálat szerint a fogyasztása enyhítheti a reggeli rosszullétet a terheseknél és a kemoterápiás kezelésen áteső emberek hányingerét. A gyömbér emellett megelőzi a hányingert és a hányást azoknál, akiket műtéten esnek át.
4. Támogatja az immunrendszert
Bizonyos laboratóriumi kutatások szerint a gyömbérnek nagyobb az antibakteriális hatása, mint az antibiotikumoknak a torokgyulladást okozó baktériumokkal szemben. Sokan friss gyömbérgyökeret rágnak, vagy forró vízzel fogyasztják a torokfájás enyhítésére.
5. Enyhíti a menstruációs- és az izomfájdalmat
Egy vizsgálatban azoknál, akik öt napon keresztül napi 4 gramm, gyömbér tartalmú készítményt szedtek, később jelentkezett az izomfájdalom egy intenzív edzés után azokhoz képest, mint akik placebót szedtek. Egy másik felülvizsgálat szerint a gyömbér segíthet enyhíteni a menstruáció előtti vagy alatti fájdalmat is.
6. Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
Egyes kutatások szerint a gyömbér védheti a szívet. A fűszer ugyanis polifenolokat tartalmaz: ezek olyan antioxidánsok, amelyek támogathatják a szív egészségét. Egy tanulmány szerint napi 4 gramm gyömbér fogyasztása 8%-kal csökkenti a magas vérnyomás és 13%-kal a szívbetegségek kockázatát.
7. Csökkenti a rák kockázatát
A gyömbérben található antioxidánsok csökkenthetik a sejtkárosodást a szervezetben. Egy áttekintés szerint ezért a gyömbér rendszeres fogyasztása csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések, például a vastag- és végbélrák, gyomorrák, májrák, vagy a hasnyálmirigyrák kockázatát.
A gyömbér a legtöbb ember számára biztonságos, de néhány embernek kerülnie kell:
- várandósoknak, akik a terhességük vége felé járnak,
- akik már átéltek vetélést,
- akiknél hüvelyi vérzés jelentkezik a terhesség alatt,
- véralvadási zavarokkal küzdők (a gyömbér nagyobb adagja ugyanis növelheti a vérzés kockázatát).