Életmód

A gyömbér váratlan hatása

Már számos tanulmány megerősítette, hogy nem csak azért van szükségünk fűszerekre, hogy ízletesebbé tegyük az ételeket, ugyanis a növények zöme jótékony egészségügyi tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha pedig a vércukorszint csökkentéséről és az inzulinérzékenység javításáról van szó, akkor sokan a fahéjat ajánlják – írja a Sports.kz.

A gyömbér váratlan hatása
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Microgen Images/SMD

Nem érdemes azonban csak a fahéjra koncentrálni, hiszen más növények ugyanolyan hatásosak lehetnek, derül ki az Eating Well cikkéből, amely a gyömbért ajánlja a vércukorszint karbantartására.

A gyömbér olyan erős polifenolokat tartalmaz, mint a gingerol, amelyek küzdenek a gyulladás ellen, ami közvetve segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

„A gyulladás az inzulinrezisztenciával és a rossz vércukorszint-szabályozással együtt jár. Tehát a gyulladás fűszerekkel, például gyömbérrel való egyensúlyba hozása pozitív hatással lehet a cukorszintre” – jegyzi meg a dietetológus, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség az összefüggés megerősítéséhez.

2024-ben a Nutrients folyóiratban megjelent elemzés a mediterrán étrendben használatos gyógynövények és fűszerek – feketekömény, szegfűszeg, petrezselyem, sáfrány, kakukkfű, gyömbér, fekete bors, rozmaring, kurkuma, bazsalikom, oregánó és fahéj – hatását vizsgálta a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjére.

Megmérték az éhgyomri glükózt, a glikált hemoglobint (A1C) és az inzulinkoncentrációt.

A gyömbér, a kurkumin, a sáfrány és a fahéj jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, míg a feketekömény és a gyömbér csökkentette az A1C-t és az inzulinszintet. A gyömbér-kiegészítők (napi 600-3000 milligramm) voltak az egyetlen fűszerek, amelyek mindhárom mért változóra jelentős hatással voltak.

Összehasonlításképpen: 1000 mg gyömbér körülbelül fél teáskanál őrölt gyömbér vagy egy teáskanál reszelt nyers gyömbér.

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a gyömbér pozitívan befolyásolhatja a vércukorszintet azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet és lassítja a szénhidrátok emésztését, ami az étkezések utáni vércukorszint kisebb kiugrását eredményezi, mutatnak rá dietetikusok, akik szerint a gyömbér pozitív hatással van a koleszterinszintre is.

Arra viszont érdemes ügyelni, hogy a gyomorégés tüneteit a gyömbér súlyosbíthatja.

Kapcsolódó írásaink