Egészség

Egy szelet pizza után pánikroham? Lehet, hogy tyraminérzékeny!

Egy rejtett élelmiszer-összetevő állhat a háttérben, amit nap mint nap elfogyaszt

45 évesen Zoe úgy érezte, jól ismeri a testét – egészen addig, amíg nem érte váratlanul egy heves szívdobogással és szorongással járó epizód. Először a munkastresszre gyanakodott. Aznap csak egy szelet pepperonis pizzát és egy érett banánt evett. Azonban mikor estére lüktető fejfájás is társult a szokásos sajtos tészta és egy pohár vörösbor után, már ételallergiára kezdett gyanakodni – különösen, hogy a tünetek másnap ugyanazt a vacsorát követően visszatértek, írta a The Epoch Times.

Egy szelet pizza után pánikroham? Lehet, hogy tyraminérzékeny!
Egy szelet pizza után is megtörténhet a baj
Fotó: AFP/ Lorenzo Di Cola

Zoe a táplálkozástudomány világában kezdett kutatni, és rájött: magas tyramin-tartalmú ételekre reagál a szervezete. A tiramin egy természetes vegyület, amely megtalálható az érlelt sajtokban (mint a parmezán), a füstölt húsokban, vagy épp a vörösborban. A szervezetében felhalmozódva okozhatott ilyen reakciókat.

Mi az a tyramin-érzékenység?

A tyramin-érzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tiramint – főként a monoamin-oxidáz-A (MAO-A) nevű enzim alacsony szintje miatt. Ennek hiánya tüneteket válthat ki, például:

  • vérnyomás-emelkedés

  • szívdobogás

  • hányinger

  • migrén

  • szorongás

A MAO-A szint lehet alacsony genetikai okból, vagy bizonyos gyógyszerek hatására. A tünetek általában 1–12 órával a magas tyramin-tartalmú étel elfogyasztása után jelentkeznek.

Hogyan védekezik a szervezet a tyramin ellen?

A MAO-A enzim nemcsak a tiramint bontja le, hanem olyan agyi vegyületeket is, mint a szerotonin, dopamin vagy noradrenalin. Ha ezek felhalmozódnak, neurológiai zavarokat okozhatnak.

A MAO-A gén szabályozza az enzim aktivitását. Bizonyos genetikai eltérések csökkentik a tyramin lebontásának hatékonyságát, és akár antidepresszánsokra is rosszabb reakciót válthatnak ki.

A krónikus stressz tovább rontja a helyzetet, mivel megemeli a noradrenalin szintet – ez túlterheli a már eleve gyenge MAO-A működést, és fokozhatja a tüneteket, például a vérnyomás-ingadozást vagy hangulatváltozásokat.

Milyen tüneteket okozhat a tyramin-érzékenység?

  1. Migrén
    A tiramin hatására megemelkedik a noradrenalin szint, ami beszűkíti az ereket és fájdalomreakciókat indít be. A fejfájás sokszor csak órákkal az étkezés után jelentkezik.

  2. Szorongás és hangulatingadozás
    A túltengő noradrenalin felborítja az érzelmi egyensúlyt. Egyes vizsgálatok genetikai kapcsolatot is kimutattak a MAO-A alulműködése és az alapszintű szorongás között.

  3. Hirtelen vérnyomás-emelkedés (hipertenzív krízis)
    Különösen veszélyes azoknál, akik MAO-gátló antidepresszánst szednek. Náluk már kis mennyiségű sajt (6–10 mg) is súlyos tüneteket válthat ki – összehasonlításképp: 28 gramm cheddar sajt kb. 42 mg tiramint tartalmaz.

Hogyan ismerheti fel, ha érzékeny a tyraminra?

Vezessen étel-hangulat naplót! Ez segíthet kideríteni, mi váltja ki a tüneteket, és mennyi az a mennyiség, amit még elbír a szervezete („vödörelv”).

Így kezdjen neki:

  • Írja le minden étkezését, az időpontot és mennyiséget.

  • Jegyezze fel, milyen hangulatban van, vagy milyen tüneteket tapasztal (pl. fejfájás, hányinger, izzadás, szapora szívverés, szorongás).

  • Kövesse a stressz-szintjét, alvásminőségét is.

  • 1-2 hét után elemezze a mintázatokat: például ha mindig fejfájása van a maradék sült csirke után, kerülje azt legközelebb.

Mit tehet tyramin-érzékenység esetén?

1. Válasszon friss ételeket
Friss húsok, halak, gyümölcsök és zöldségek előnyösebbek az érlelt, fermentált vagy feldolgozott élelmiszereknél.

  • Például parmezán helyett mozzarella, szalámi helyett friss pulyka.
  • Kerülje az túlérett gyümölcsöket, 1–2 napnál régebbi maradékot, vagy a lejárt élelmiszereket – mert a tyramin az érés során felhalmozódik.

2. Kezelje a stresszt, tartson rutint
A stressz súlyosbítja a tüneteket. Segíthet a tudatos légzés, meditáció, enyhe jóga. A rendszeres étkezési és alvási időpontok stabilizálják a szervezet reakcióit.

3. Találja meg a saját határait
Mindenkinél más a „vödör” kapacitása. Ha egy adott étel után tünetei vannak, próbálja csökkenteni az adagot vagy szünetet tartani.

  • Érdemes a naplót egy dietetikussal is áttekinteni.
  • Genetikai tesztelés is segíthet, de elsőként a naplózás és megfigyelés a leghatékonyabb.

Kapcsolódó írásaink