Egészség
Egy szelet pizza után pánikroham? Lehet, hogy tyraminérzékeny!
Egy rejtett élelmiszer-összetevő állhat a háttérben, amit nap mint nap elfogyaszt

Zoe a táplálkozástudomány világában kezdett kutatni, és rájött: magas tyramin-tartalmú ételekre reagál a szervezete. A tiramin egy természetes vegyület, amely megtalálható az érlelt sajtokban (mint a parmezán), a füstölt húsokban, vagy épp a vörösborban. A szervezetében felhalmozódva okozhatott ilyen reakciókat.
Mi az a tyramin-érzékenység?
A tyramin-érzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tiramint – főként a monoamin-oxidáz-A (MAO-A) nevű enzim alacsony szintje miatt. Ennek hiánya tüneteket válthat ki, például:
-
vérnyomás-emelkedés
-
szívdobogás
-
hányinger
-
migrén
-
szorongás
A MAO-A szint lehet alacsony genetikai okból, vagy bizonyos gyógyszerek hatására. A tünetek általában 1–12 órával a magas tyramin-tartalmú étel elfogyasztása után jelentkeznek.
Hogyan védekezik a szervezet a tyramin ellen?
A MAO-A enzim nemcsak a tiramint bontja le, hanem olyan agyi vegyületeket is, mint a szerotonin, dopamin vagy noradrenalin. Ha ezek felhalmozódnak, neurológiai zavarokat okozhatnak.
A MAO-A gén szabályozza az enzim aktivitását. Bizonyos genetikai eltérések csökkentik a tyramin lebontásának hatékonyságát, és akár antidepresszánsokra is rosszabb reakciót válthatnak ki.
A krónikus stressz tovább rontja a helyzetet, mivel megemeli a noradrenalin szintet – ez túlterheli a már eleve gyenge MAO-A működést, és fokozhatja a tüneteket, például a vérnyomás-ingadozást vagy hangulatváltozásokat.
Milyen tüneteket okozhat a tyramin-érzékenység?
-
Migrén
A tiramin hatására megemelkedik a noradrenalin szint, ami beszűkíti az ereket és fájdalomreakciókat indít be. A fejfájás sokszor csak órákkal az étkezés után jelentkezik. -
Szorongás és hangulatingadozás
A túltengő noradrenalin felborítja az érzelmi egyensúlyt. Egyes vizsgálatok genetikai kapcsolatot is kimutattak a MAO-A alulműködése és az alapszintű szorongás között. -
Hirtelen vérnyomás-emelkedés (hipertenzív krízis)
Különösen veszélyes azoknál, akik MAO-gátló antidepresszánst szednek. Náluk már kis mennyiségű sajt (6–10 mg) is súlyos tüneteket válthat ki – összehasonlításképp: 28 gramm cheddar sajt kb. 42 mg tiramint tartalmaz.
Hogyan ismerheti fel, ha érzékeny a tyraminra?
Vezessen étel-hangulat naplót! Ez segíthet kideríteni, mi váltja ki a tüneteket, és mennyi az a mennyiség, amit még elbír a szervezete („vödörelv”).
Így kezdjen neki:
-
Írja le minden étkezését, az időpontot és mennyiséget.
-
Jegyezze fel, milyen hangulatban van, vagy milyen tüneteket tapasztal (pl. fejfájás, hányinger, izzadás, szapora szívverés, szorongás).
-
Kövesse a stressz-szintjét, alvásminőségét is.
-
1-2 hét után elemezze a mintázatokat: például ha mindig fejfájása van a maradék sült csirke után, kerülje azt legközelebb.
Mit tehet tyramin-érzékenység esetén?
1. Válasszon friss ételeket
Friss húsok, halak, gyümölcsök és zöldségek előnyösebbek az érlelt, fermentált vagy feldolgozott élelmiszereknél.
- Például parmezán helyett mozzarella, szalámi helyett friss pulyka.
- Kerülje az túlérett gyümölcsöket, 1–2 napnál régebbi maradékot, vagy a lejárt élelmiszereket – mert a tyramin az érés során felhalmozódik.
2. Kezelje a stresszt, tartson rutint
A stressz súlyosbítja a tüneteket. Segíthet a tudatos légzés, meditáció, enyhe jóga. A rendszeres étkezési és alvási időpontok stabilizálják a szervezet reakcióit.
3. Találja meg a saját határait
Mindenkinél más a „vödör” kapacitása. Ha egy adott étel után tünetei vannak, próbálja csökkenteni az adagot vagy szünetet tartani.
- Érdemes a naplót egy dietetikussal is áttekinteni.
- Genetikai tesztelés is segíthet, de elsőként a naplózás és megfigyelés a leghatékonyabb.