Egészség
A tudósok felfedték, hogyan kell étkezni a szív egészségének megőrzése érdekében
Nem mindegy mit eszünk

Az eredmények azt mutatták, hogy a szívbetegségek kockázatának csökkentésének kulcsa nem a zsír vagy a szénhidrátok korlátozása, hanem az egészséges ételek - teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és hüvelyesek - választása.
A kutatók a résztvevőket étrendjük minősége alapján csoportokba osztották. Kiderült, hogy az egészséges, alacsony szénhidráttartalmú és alacsony zsírtartalmú étrendek (a növényi élelmiszerekre helyezve a hangsúlyt) 15%-kal csökkentették a szívbetegségek kockázatát. Ugyanakkor ugyanezen étrendek egészségtelen változatai (finomított szénhidrátokkal, feldolgozott húsokkal és telített zsírokkal) növelték a kockázatot.
Nem az számít, hogy mennyi zsírt vagy szénhidrátot fogyasztasz, hanem az, hogy honnan származnak – magyarázta Zhiyuan Wu, a tanulmány vezető szerzője.
A tanulmányt az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság által szervezett Nutrition 2025 konferencián mutatták be.