Egészség

Az 50 év felettiek csodaszere

Jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszer működésére

A szakértők megállapították, hogy az idősebb embereknek különösen értékelniük kell az erjesztett tejtermékeket, amelyek gazdag tápanyag- és probiotikumforrást jelentenek.

Az 50 év felettiek csodaszere
A kutatások kimutatták, hogy a fermentált tejtermékek rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású lehet
Fotó: AFP/Photononstop/Stphanie Baron

Az emberek öregedésével a táplálkozási igényeik is változnak. Az idősebb emberek gyakran tapasztalnak hiányt a fehérjében, a kalciumban, a magnéziumban és a káliumban, ami negatívan befolyásolhatja az egészségüket.

Mit kell tudni az idősek étrendjéről?

Az erjesztett tejtermékek, mint például a natúr joghurt, a kefir, az aludttej és az író, értékes forrásai ezeknek a tápanyagoknak. Ezeket a termékeket a tej speciális baktériumkultúrákkal történő erjesztésével állítják elő, ami rendkívül értékessé teszi őket a szervezet számára. Ennek ellenére sok idős ember gyakran figyelmen kívül hagyja őket a napi étrendjében.

Miért olyan egészséges az erjesztett tej?

A fermentált tejtermékek probiotikus mikroorganizmusokkal látják el a szervezetet, amelyek fogyasztásukkor kolonizálják az emésztőrendszert és fenntartják az egészséges bélflórát.

A szakértők megjegyzik, hogy ennek köszönhetően jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszer működésére és támogathatják az immunitást.

A probiotikumok mellett az erjesztett élelmiszerek magnéziumot, kalciumot, valamint D- és K-vitamint is tartalmaznak. Ezek az összetevők segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségek kockázatát.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a fermentált tejtermékek rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású lehet, csökkentheti a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát.

A probiotikumok kulcsfontosságúak az egészséges bélflóra szempontjából. A fermentált tejtermékekben található probiotikumok jelenléte különösen ajánlottá teszi őket az idősebb emberek számára. A probiotikus baktériumok fenntartják a bélflóra egyensúlyát, ami jobb emésztéshez és általános egészséghez vezethet.

A szakértők megjegyzik, hogy a natúr joghurt vagy kefir rendszeres fogyasztása egyszerű módja lehet a közérzet és az egészség javításának. A szakemberek azt javasolják, hogy az idősebb emberek rendszeresen illesszék be az erjesztett tejtermékeket a napi menüjükbe.

Már az étrend apró változásai is jelentős egészségügyi előnyökkel járhatnak. Fontolja meg tehát a natúr joghurt vagy a kefir fogyasztását, és győződjön meg róla, hogyan segíthetnek a szervezetének – írja a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Kapcsolódó írásaink