Egészség

Szervezetünket is mérgezik a mikroműanyagok

A mikroműanyagokkal szembeni tudatos fellépés már a legkisebb döntésekkel elkezdődhet

Napjainkban már mindenhol ott vannak: az élelmiszerekben, a vizekben, sőt még a levegőben is. De mit tehet, ha el szeretné kerülni a mikroműanyagok okozta káros hatásokat? – teszi fel a kérdést a Mindmegette.

Szervezetünket is mérgezik a mikroműanyagok
Egy évtized során akár 2,5 kilogramm mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe
Fotó: AFP/Olivier Morin

A mikroműanyagok olyan apró, szabad szemmel nem látható műanyag részecskék, amelyre a szervezetünk sem immunis: a legfrissebb kutatások szerint ezek az anyagok már bejutottak a testünkbe is, hetente akár egy plasztik hitelkártyányi mennyiségben.

A News Medical beszámolója szerint a mikroműanyagok elsősorban a szennyezett táplálékon, italokon és a levegőn keresztül jutnak a szervezetbe – és bár a hosszú távú hatásokat még vizsgálják, már most is aggasztó összefüggéseket látnak a sejtkárosodással, gyulladásos folyamatokkal és termékenységi problémákkal kapcsolatban.

A jó hír: van, amin mi is változtathatunk. Az alábbi öt hétköznapi dologra érdemes különösen figyelni, ha csökkenteni szeretné a mikroműanyagokkal való találkozást:

1. Szintetikus ruhák – a gardrób csendes szennyezői

Tudta, hogy egy sima mosás vagy a napi viselés során milyen rengeteg mikroszál szabadulhat fel a poliészterből vagy nejlonból készült ruhákból? Ezek a mikroműanyag-részecskék a lefolyón keresztül a természetes vizekbe jutnak, vagy épp a levegőbe kerülnek. Ha teheti, válassza a természetes anyagokat – pamutot, lent, gyapjút – és csökkentse a szintetikus textilek arányát a ruhatárában.

2. Teafilterek – a forró italban lapuló részecskék

Bár sokan papírnak gondolják, a teafilterek jelentős része valójában műanyagot is tartalmaz, leggyakrabban polipropilént vagy PET-et. A forró víz hatására ezek akár milliárdnyi mikroműanyagot is a csészénkbe juttathatnak. A legegyszerűbb megoldás? Térjen át szálas teára, amit fém teaszűrőben vagy teatojásban készít el – ízben és környezetvédelmi szempontból is megéri.

3. Szűretlen csapvíz – láthatatlan szennyezőkkel

Noha a hivatalos állásfoglalások szerint a csapvíz mikroműanyag-tartalma jelenleg nem jelent közvetlen egészségügyi veszélyt, a hosszú távú hatások továbbra is kérdésesek. A legbiztonságosabb, ha otthon is használ valamilyen vízszűrő berendezést – főleg, ha rendszeresen fogyaszt a csapból folyó vizet.

4. Egyszer használatos műanyagok – túl sokat hagynak maguk után

Evőeszközök, poharak, zacskók, csomagolóanyagok – ezek a tárgyak gyorsan lebomlanak, de nem tűnnek el nyomtalanul. Szétesésük során mikroműanyagokat juttatnak a környezetbe, ahonnan visszajutnak az élelmiszerekbe, és végül a szervezetünkbe is. Helyettük válassza a tartós, újratölthető megoldásokat: vászontáska, üvegpalack, utántölthető kozmetikumok.

5. Ultrafeldolgozott élelmiszerek – műanyagban pácolva

A sós ropogtatnivalók, készételek és cukros kekszek nemcsak a bennük lévő adalékanyagok miatt problémásak, hanem azért is, mert gyakran műanyag csomagolásban kapjuk őket kézhez. Ez pedig növeli a mikroműanyag-maradványok esélyét az ételben.

Ha ezeket az apró lépéseket beépíti a mindennapjaiba, nemcsak saját egészségét óvja, hanem a bolygóét is. A mikroműanyagokkal szembeni tudatos fellépés már a legkisebb döntésekkel elkezdődhet.

Kapcsolódó írásaink