Tudomány

Így távolítsa el a mikroműanyagot az ivóvízből

Szervezetünk meg fogja köszönni

A mikroműanyagok apró darabkái jelentős mennyiségben, mélyen behatolnak testünkbe. A tudósok most azonban egyszerű és hatékony módszert találtak a vízből való eltávolításukra – írta meg a Sciencealert.

Így távolítsa el a mikroműanyagot az ivóvízből
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Guangzhou Orvosi Egyetem és a kínai Jinan Egyetem csapata lágy vízzel és kemény (ásványi anyagokban gazdagabb) csapvízzel is tesztelt.

„A központosított vízkezelő rendszerekből kikerülő csapvíz nano és mikroműanyag-tartalma egyre nagyobb aggodalomra ad okot világszerte, mivel vízfogyasztásuk révén potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek az emberekre” – írják tanulmányukban.

Nano- és mikroműanyagot adták a vízhez, mielőtt felforralták, majd keletkező csapadékot kiszűrték. Egyes esetekben akár a nano és mikroműanyagok 90 százalékát is el tudták távolítani a forralással és szűréssel. Bár a hatékonyság a víz típusától függően változott.

Természetesen a nagy előnye ennek a módszernek az, hogy a legtöbb ember megteheti ezt hiszen a konyhájában már megvannak hozzá az eszközök.

„Ez az egyszerű vízforralós stratégia képes „megsemmisíteni” az nano és mikroműanyagokat a háztartási csapvízből, és ártalmatlan módon csökkentheti a vízfogyasztással történő bevitelt” – írja Zimin Yu, a Guangzhou Orvosi Egyetem orvosbiológiai mérnöke és munkatársai. Nagyobb mennyiségben távolítottak el nano és mikroműanyagokat amikor a csapvíz mintái magasabb vízkeménységűek voltak, és azok melegítés közben természetes módon a vízkővel (vagy kalcium-karbonát) együtt lerakódott.

A konyhai vízforralók belsejében gyakran előforduló krétaszerű anyag a műanyag felületén képződik, amikor a hőmérséklet változása miatt kicsapódik a kalcium-karbonát az oldatból, hatékonyan befogva a műanyagdarabokat a kéregbe.

„Eredményeink azt mutatták, hogy a nanoplasztikok forralás közbeni kicsapásának hatékonysága nőtt a víz keménységének növekedésével” – írja a csapat .

A mésszel bevont műanyagdarabkákat ezután egy egyszerű szűrőn keresztül, például a tea szűrésére használt rozsdamentes acél hálón keresztül eltávolíthatják.

A stratégia végső próbája érdekében a kutatók még több nanoműanyag részecskét adtak hozzá, amelyek számát hatékonyan csökkentették.

A kutatócsoport reméli, hogy a forralt víz ivása egyre elterjedtebb gyakorlattá válhat, miközben a műanyagok továbbra is elárasztják a világot.

Bár még mindig nem biztos, hogy pontosan mennyire káros ez a műanyag a szervezetünkre, nyilvánvalóan nem tesz jót.

Kapcsolódó írásaink