Egészség
Kiderült, mennyi az ideális vércukorszint
A cukorszint stabilizálása jóval meghosszabbíthatja az életet

A két évtizeden át tartó tanulmányban közel ezer ember vett részt. Négyévente glükóz tolerancia tesztet végeztettek az alanyokon, amelynek során éhgyomorra és két órával egy cukros ital elfogyasztása után mérték a cukorszintjüket.
A tudósok a cukor fogyasztása után egy órával mért glükózszintre összpontosítottak, és itt fedeztek fel egy nyugtalanító mintázatot.
Egy édes ital elfogyasztása után egy órán belül 170 mg/dl feletti vércukorszint kritikusnak bizonyult. Azok közül, akiknek a vércukorszintje ezen szint alatt maradt, közel 80% volt életben 20 évvel később. A magasabb szinttel rendelkező csoportban kevesebb mint a fele volt életben. És ez annak ellenére történt, hogy a résztvevők egyikénél sem diagnosztizáltak cukorbetegséget.
Dr. Junta Imai, a tanulmány szerzője hangsúlyozza, hogy a „normális” cukorról alkotott megszokott elképzelés nem feltétlenül teljesen biztonságos. Még ha az indikátorok az orvosi normán belül is vannak, fontos, hogy a szervezet pontosan hogyan reagál a szénhidrátokra. Azok, akiknek a glükózszintje mérsékelten emelkedik az édesség fogyasztása után, kisebb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben és rákban.
Ha fáradtnak, álmosnak érzi magát, vagy más furcsa tünetei vannak étkezés után, itt az ideje, hogy átgondolja ezt, és beszéljen orvosával. Lehet, hogy a szervezete nem kezeli jól a glükózt. És bár nem feltétlenül cukorbetegségről van szó, a hirtelen cukorszint-emelkedés csökkentése már egy lépés az egészségesebb, hosszabb élet felé – adta hírül a sports.kz.
A tanulmány eredményeit a PNAS Nexus folyóiratban tették közzé.