Egészség

Termékek, amiket soha nem szabad túróval kombinálni

A táplálkozási szakértők kategorikusan nem javasolják ezeket a kombinációkat

A túrót gyakran ideális reggelinek, könnyű vacsorának vagy uzsonnának tekintik. Azonban még egy ilyen egészséges termék is kellemetlenség forrásává, vagy akár a szervezet károsítójává válhat – írja a Sports.kz.

Termékek, amiket soha nem szabad túróval kombinálni
A túró tejföllel kombinálva fantasztikus ízvilágba repít
Fotó: AFP/foodcollection/Foodcollection GesmbH

Édességek, cukor és lekvár

Talán az egyik legnépszerűbb, de egyben a legkevésbé egészséges kombináció a túró cukorral, mézzel, lekvárral vagy édes sziruppal. Úgy tűnik, mi lehetne finomabb? A táplálkozási szakértők azonban kategorikusan nem javasolják az ilyen kombinációt.

A magyarázat egyszerű: a fehérjében gazdag túró meglehetősen lassan emésztődik. Amikor nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátot (cukrot, lekvárból származó fruktózt) adunk hozzá, ideális feltételeket teremtünk a bélben zajló erjedési folyamatokhoz.

A cukor gyorsan lebomlik, ami gázképződést, puffadást, kellemetlen érzést, sőt hasi fájdalmat is okozhat. Ráadásul ez a kombináció a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez vezet, ami arra kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy sok inzulint termeljen.

Az ilyen „cukoringadozások” gyakori ismétlődése hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A méz, bár egészséges, sok cukrot is tartalmaz, ezért minimális mennyiségben kell hozzáadni, vagy előnyben kell részesíteni a cukrozatlan túrót.

Keményítőtartalmú zöldségek és gyümölcsök

Egy másik váratlan, de nemkívánatos kombináció a túró valamilyen keményítőtartalmú zöldséggel vagy édes gyümölccsel. Például a túró banánnal, burgonyával (ragu formájában) vagy akár nagyon édes almával.

Az ok ugyanaz - a túró fehérjéje és a keményítő/cukor emésztéséhez eltérő feltételek szükségesek. A fehérjét a gyomor savas környezetében enzimek segítségével emésztik meg, míg a keményítő lúgos környezetet igényel, és a szájban kezd el lebomlani az amiláz hatására. Amikor ezek az összetevők összekeverednek, az „enzimkonfliktushoz” vezethet.

Az enzimek semlegesítik egymást, ami lelassítja mindkét étel emésztését. Ez nehézségérzetet, puffadást és a tápanyagok felszívódásának csökkenését okozhatja.

A jobb emésztés érdekében, ha gyümölcsöt szeretne hozzáadni a túróhoz, válasszon kevésbé édes és nem keményítőtartalmú alternatívákat, például bogyós gyümölcsöket (áfonya, málna, eper) vagy citrusféléket kis mennyiségben.

Hüvelyesek

A túró és a hüvelyesek, például a bab, a borsó vagy a lencse kombinálása szintén nem optimális. Mindkét termék magas fehérjetartalmú és meglehetősen nehezen emészthető.

Együttes fogyasztás esetén az emésztőrendszernek kettős feladatot kell ellátnia. A hüvelyesekben található nagy mennyiségű fehérje és összetett szénhidrát emésztése jelentős erőforrásokat igényel a szervezettől.

Ez hosszú távú nehézségérzetet, puffadást, fokozott gázképződést és általános kellemetlenséget okozhat, különösen az érzékeny emésztésű vagy irritábilis bél szindrómában szenvedőknél.

A legjobb, ha ezeket az ételeket külön fogyasztja, így a szervezete egyszerre csak egyféle fehérje emésztésére tud koncentrálni.

Kapcsolódó írásaink