Egészség
Hasznos vagy káros a napi túrófogyasztás?
Fontos, hogy helyesen kombináljuk

Ahogy öregszünk, csontjaink kalciumot veszítenek és törékennyé válnak, ami növeli a törések kockázatát. Különösen veszélyes a combnyaktörés az időseknél. A túró kiváló kalcium- és egyéb fontos vitamin- és ásványianyag-forrás.
Előnyei azonban messze túlmutatnak a csontok erősítésén:
- Gyomor-bélrendszer: a tejsavbaktériumok normalizálják a bélműködést. Ha problémái vannak a tápcsatornával, akkor jobb, ha a túrót rakott ételek, túrós lepények vagy gombócok formájában fogyasztja.
- Idegrendszer és mellékvesék: a túróban található triptofán küzd a szorongás, a depresszió és az álmatlanság ellen.
- Ízületek: nincs benne purin, ezért biztonságos ízületi gyulladás vagy bursitis esetén.
- Pajzsmirigy: a túróban lévő szelén csökkenti az oxidatív stresszt.
- Súlykontroll: fehérjében gazdag, kalóriaszegény, teltségérzetet ad, és javítja az anyagcserét.
Milyen ételekkel kombinálható a túró?
A kor előrehaladtával sokan laktózérzékenyebbek, így a túró remek alternatívája lesz a tejnek. Fontos, hogy helyesen kombináljuk:
- Gyümölcsök: alma, banán, eper. Finom és egészséges desszert lesz belőle.
- Méz: adjunk hozzá egy keveset az édesség érdekében.
- Zöldségek: uborka, káposzta, paprika, paradicsom – zöldfűszerekkel és olajjal tápláló salátát kapunk.
- Tejföl: tökéletes a túróval, megduplázva annak előnyeit.
- Diófélék: segítik a kalcium jobb felszívódását.
Mivel nem szabad kombinálni a túrót?
Nem minden túróval való kombináció előnyös. Sok kazeint tartalmaz, ami nem jól kombinálható nehéz ételekkel:
- Tojás: együttesen túlterhelik a szervezetet.
- Hús és hal: nehezen emészthető a túróval, nehézkességet és gázokat okoz.
- Kávé és tea: a tanninok zavarják a kalcium felszívódását.
- Tej: felesleges tejfehérje.
- Cukor: növeli a kalóriát és rontja a kalcium felszívódását.
Mi történik, ha naponta túrót eszik?
Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a túró túlzott fogyasztása a rengeteg fehérje miatt negatívan befolyásolhatja a vesét. Erre azonban nincs közvetlen bizonyíték. A legjobb, ha betartjuk a mértéket.
A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy naponta legfeljebb 200 g túrótúrót fogyasszunk, hetente 2-3 alkalommal.