Egészség

Öt vitamin, amit a legjobb hűtőszekrényben tárolni

Nem minden étrend-kiegészítő egyformán hatékony, ha szekrényben tárolják

Nem minden étrend-kiegészítő egyformán hatékony, ha szekrényben tárolják. Némelyiket hűtőszekrényben kell tárolni, hogy megőrizzék hatékonyságukat és maximális hasznot hozzanak a szervezetnek – írja a Sports.kz.

Öt vitamin, amit a legjobb hűtőszekrényben tárolni
Vitaminokra minden szervezetnek szüksége van
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Táplálkozási szakértő szerint a címkén található tárolási utasításokat kell követni. Ez azért van, mert a táplálékkiegészítők megfelelő tárolása kulcsfontosságú a hatékonyságuk megőrzése érdekében.

A környezeti tényezők, mint például a hő, a páratartalom és az oxigén, befolyásolhatják bizonyos táplálékkiegészítők hatékonyságát és összetételét.

Míg a legtöbb hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, némelyiket hűtőszekrényben kell tárolni, mivel élő mikroorganizmusokat vagy a környezetre érzékeny összetevőket tartalmaznak.

Az alábbiakban 5 olyan táplálékkiegészítőt mutatunk be, amelyeket mindenképpen érdemes hűtőszekrényben tartani.

Halolaj

A halolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek hő, fény és levegő hatására oxidációra hajlamosak. Ez az oxidációs folyamat ronthatja az olaj minőségét, kellemetlen, dohos szagot és ízt, valamint tápértékvesztést eredményezve.

Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb hőmérséklet meghosszabbítja a táplálékkiegészítő eltarthatóságát és lelassítja a potenciális mikrobiális növekedést.

Probiotikumok

A probiotikumok élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszer egészségére, de a hőmérséklet-ingadozások károsíthatják őket.

A laktobacillusok és a bifidobaktériumok nagyon érzékenyek a hőre, és hűtést igényelnek a túléléshez. A hőhatás elpusztíthatja ezeket az érzékeny baktériumokat, ami a probiotikus kiegészítőket kevésbé hatékonnyá vagy akár használhatatlanná is teheti.

A probiotikumok hűtőszekrényben tartásával biztosíthatja, hogy a jótékony baktériumok hatékonyak maradjanak, így támogathatják az emésztőrendszer egészségét és az immunrendszer működését, valamint segíthetnek fenntartani a kiegyensúlyozott bélmikrobiomot.

Azonban nem minden probiotikus törzset kell hűtőszekrényben tárolni – némelyiket szobahőmérsékleten való tárolásra tervezték. Mindig ellenőrizze a címkét a tárolási ajánlásokért.

Folyékony vas

Ha orvosa vaspótlók szedését javasolja az alacsony vasszint kezelésére, bizonyos esetekben javasolhatja azok folyékony formában történő bevételét. Ezért tartsa ezeket a palackokat hűtőszekrényben.

Ez azért van, mert a folyékony vitaminokat hűtőszekrényben kell tárolni, hogy frissek és hatékonyak maradjanak. A hűtés segít lelassítani az oxidációs folyamatokat, amelyek lebonthatják a vasat és csökkenthetik annak hatékonyságát.

Ezenkívül a folyékony vas hidegen tartása segíthet megőrizni az ízét és megelőzni a kellemetlen szagok kialakulását.

Lenmagolaj-kiegészítők

A lenmagolaj gyorsan avasodhat. Ez az olaj gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek könnyen oxidálódnak hő, fény és levegő hatására.

A hűtés lelassítja ezt a folyamatot, így a táplálékkiegészítő tovább marad friss. Ezenkívül a lenmagolaj hűvös helyen jobban megőrzi ízét, így elkerülhető az avas íz és szag.

C-vitamin

A C-vitamin köztudottan hihetetlenül szeszélyes, mivel hő, fény és levegő hatására könnyen lebomlik. Ezeknek a kiegészítőknek a hűvös, sötét helyen való tárolása segíthet megőrizni hatékonyságukat.

Bár a hűtés nem feltétlenül szükséges, melegebb éghajlaton vagy hosszú távú tárolás esetén hasznos lehet.

Kapcsolódó írásaink