Életmód

Ezek a legjobb vitaminok őszülés ellen

Természetes módon lassítják a folyamatot

Ha már egyszer elkezdtek fehéredni a hajszálak, visszafordítani nem, lelassítani azonban lehet az őszülést - írja a hazipatika.com.

Ezek a legjobb vitaminok őszülés ellen
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/VOISIN

Amikor a hajhagymákban leáll a melanin, vagyis a haj festékanyagának termelődése, megjelennek az első fehér hajszálak. Az őszülés idővel mindenkit utolér, hogy mikor, abban leginkább a géneknek van szerepük.

Bár természetes folyamat, előfordulhat azonban, hogy valamilyen egészségügyi probléma okozza a haj fehéredését. Ilyen lehet a B12-vitamin-hiány, bizonyos ritka daganatos megbetegedések, pajzsmirigyzavarok, vagy a fejtetőn kialakuló vitiligo (szerzett festékhiányos bőrbetegség), illetve a foltos hajhullás (alopecia areata). Emellett a dohányzás is előrehozhatja az őszülés kezdetét.

Hiába egészséges valaki, akkor is utoléri az őszülés, amelyet bár visszafordítani nem, késleltetni azonban néhány életmódbeli változtatással lehet.

  • Pótoljuk a kalciumot! Megtalálható a különféle tejtermékekben, a sötét leveles zöldekben, a dúsított gabonapelyhekben és a halakban is. Ezekből naponta legalább három adagot fogyasszunk el!
  • A rézhiány megzavarhatja a melanin termelődését, így szerepe van a haj színének elvesztésében is. Pótolhatjuk földimogyoróval, mandulával, lencsével, marhamájjal, rákhússal vagy fehér gombákkal!
  • A korai őszülést a vashiányos állapot is okozhatja. Legfőképp a húsokban, a lencsében, a sötét leveles zöldségekben van sok vas, ezekkel párhuzamosan C-vitaminban gazdag ételeket is fogyasszunk!
  • A keratin egy fehérjetípus, amelynek lebomlása a hajhagymákban hajhulláshoz és pigmentációváltozáshoz vezethet. Keratint önmagában nem lehet táplálkozással bevinni, de ha elegendő fehérjét fogyasztunk, az lehetővé teszi a szervezet számára, hogy aminosavakat vonjon ki és alakítson át keratinná.
  • A B12-vitamin-hiány az őszülés egyik leggyakoribb oka. A megfelelő B12-vitamin-szinthez a húsok, a tejtermékek és a dúsított gabonafélék fogyasztásával járulhatunk hozzá.
  • A B9-vitamin, vagyis folsav hiánya is okozhat őszülést. Együnk minél több babot, spárgát, leveles zöldséget és citrusfélét!
  • A haj fehéredése mögött a D-vitamin hiánya is állhat. D-vitaminhoz mérsékelt napozással juthatunk, de megtalálható a tojásban és a zsíros halakban is. Emellett táplálékkiegészítő formájában is érdemes pótolni, főként a téli időszakban.
  • A cinkhiány is hatással lehet a haj egészségére. A cink megtalálható a babban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a vörös húsokban és az osztrigában.
  • Hagyjuk abba a dohányzást, az ugyanis – egyéb káros hatásai mellett – a korai őszüléshez is hozzájárulhat, különösen 30 éves kor előtt.

Kapcsolódó írásaink