Egészség
Hogyan segíthet a mazsola a reggeli gabonapehelyben abban, hogy tovább éljen?
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, hangzik a mondás

A legtöbb táplálkozási szakértő és orvos egyöntetűen hangoztatja, hogy a reggelinek kulcsfontosságú szerepe van. Ráadásul számos előnye mellett, ha még aszalt gyümölcsöt is adunk hozzá, az segít abban, hogy hosszabb életet éljen, derült ki a Nutrition Journal című szakfolyóiratban közzétett kutatásból, számol be az origo.hu.
A reggeli előnyei
1. Feltölti a raktárakat
A reggeli elsődleges célja az energiakészlet feltöltése, ami hozzájárul ahhoz, hogy a délelőtti órákban maximális teljesítményt tudjon nyújtani. A teste ugyanis alvás közben is dolgozik, ami energiát éget el.
Így, ha kihagyja ezt a fontos étkezést, vércukorszintje leeshet, főleg, ha az első étkezése egészen ebédig tolod. Az ebéddel nyert hirtelen kalóriatöbblet pedig rossz hatással lesz a vércukorszintre, ami hirtelen megugrik. Ha ez rendszeresen előfordul, a későbbiekben akár inzulinrezisztenciához vagy cukorbetegséghez is vezethet.
2. Segít tisztábban gondolkodni
Mivel az agynak sok energiára van szüksége a megfelelő működéshez, a reggeli segít az éberségben, a koncentrációban, sőt boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezheti magát tőle.
3. Kihagyása elhízáshoz vezethet
Sokan a fogyókúra miatt hagyják ki a nap legfontosabb étkezését, nem sokkal később azonban az éhség ráveheti őket arra, hogy nassolni kezdjenek vagy vacsoránál teletömjék magukat. Kutatások igazolják, hogy a nap közbeni csipegetés pótolja, sőt akár meg is haladhatja a reggeli kalória mennyiségét, ezért a nem túl bevált taktika súlygyarapodáshoz vezethet.
A kutatók a kísérletben 186 ezer brit étkezési szokásait vették alapul, hogy kiderítsék, hogyan hatnak az élettartamra a különböző reggelik.
A tanulmányból pedig kiderült, ha bármilyen aszalt gyümölcsöt ad a reggelihez, az 18 százalékkal csökkenti a szívbetegségben való elhalálozás, valamint 11 százalékkal a rákos megbetegedések kockázatát. A megdöbbentő eredményt azzal magyarázták, hogy az aszalási folyamat során a gyümölcsökben található természetes tápanyagok és rostok felhalmozódnak.
A vizsgálatban résztvevőkre hasonló hatást gyakorolt, ha müzlit, zabkását vagy korpás gabonapelyhet reggeliztek, melyek 10-15 százalékkal csökkentették a korai halál esélyét.
Sőt a tanulmány során még arra is fény derült, ha a napot egy tál cukros gabonapehellyel kezdik, az 40 százalékkal növeli a korai halál kockázatát.
Bár a reggeli életkortól függetlenül rendkívül fontos, természetesen nem lehet mindenkire ráerőltetni. A szakértők szerint viszont már az is jó, ha pár órával az ébredés után mindenki eszik egy pár falatot, hiszen energiával látja el a szervezetet, felpörgeti az anyagcserét és az agyműködést, valamint pozitívan hat a szellemi teljesítményre.
A nemrég napvilágra került kutatásból pedig az is kiderült, hogy az aszalt gyümölcsök reggelire való fogyasztása lehet a hosszú élet titka.