Egészség

Négy érv a gyömbértea mellett

Az előnyei gyakorlatilag végtelenek

A gyömbértea nemcsak nagyon finom, hanem nyugtató hatással is bír, de ezenkívül még egy sor egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ha természetes módon szeretné javítani a közérzetét, akkor mindenképpen érdemes lehet beépíteni a napi rutinba, írja az Elle.

Négy érv a gyömbértea mellett
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Küzd a gyulladások ellen

A gyömbértea a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében is segíthet. Kutatások szerint a benne található anyagok, a gingerol és a shogaol azok, amik szabályozzák a belső gyulladások mértékét, emellett a különböző vizsgálatok azt is sugallják, hogy a gyömbértea fokozhatja az immunválaszt és enyhítheti a megfázás, valamint az allergia okozta orrdugulást.

Segíti az emésztést

Egy 2018-ban publikált kutatás szerint a gyömbér kiválóan segít csökkenteni a gázképződést, mérsékli a bélgörcsöket, illetve rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az emésztési zavarok, elkerülhető a puffadás és a felfúvódás. A gyömbérről azt is kimutatták, hogy alapvetően gyorsítja is az emésztést, főleg azoknál, akik a már említett emésztési zavarokkal küzdenek.

Kordában tartja a koleszterinszintet

A gyömbér fogyasztása jótékony hatással lehet a koleszterinre is. Egy vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő önkénteseket két hónapon keresztül itattak vagy sima fekete teával vagy kardamommal, fahéjjal, gyömbérrel vagy sáfránnyal ízesített fekete teával, az eredmények pedig magukért beszélnek. Azok körében, akik a fűszerezett teát itták jelentős változások álltak be a koleszterin szintjében.

Javítja a szív egészségét

Kutatások azt is kimutatták, hogy a gyömbérfogyasztás segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ugyanis csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, továbbá megelőzi a szívrohamot és a vérrögök kialakulását. Egy tanulmány, amely a napi gyömbérfogyasztás hatásait vizsgálta a krónikus betegségekre hajlamos felnőttek körében megállapította, hogy a magasabb gyömbérbevitel a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség kockázatának csökkenésével jár.

Kapcsolódó írásaink