Életmód

Erre kell figyelni, hogy mindig finom legyen a kávé

Fontos betartani néhány szabályt

A kotyogós kávéfőző remek találmány, a benne főtt kávénak egyedi, felismerhető az íze. Sokan azonban megfeledkeznek a tisztításáról. Hiába forr az aljában a víz, ha nem tisztítjuk vagy nem megfelelően mossuk el, akkor garantált a pocsék kávéélmény – írja a mindmegette.hu.

Erre kell figyelni, hogy mindig finom legyen a kávé
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Pancake Pictures

Hogyan kell tisztítani a kotyogós kávéfőzőt?

1. Ne használjunk mosogatószert

Az egyik legfontosabb tanács, hogy a kotyogóst ne mossuk mosogatószerrel és még véletlenül se használjunk dörzsis szivacsot vagy súrolószert. Nemcsak felsértjük vele a tartály falát, de a karcolásokba könnyen „beleragadnak” a mosogatószer maradványai, ezek pedig rossz ízt kölcsönöznek a kávénak.

2. Ne tegyük mosogatógépbe

Vannak dolgok, amiket nem szabad mosogatógépben mosni. Az egyik ilyen a kotyogós. Egyfelől előfordulhat, hogy a gép nem öblíti el megfelelően a kávéfőző tartályait és marad bennük vegyszer, másfelől a gépben használt só kárt tehet a kotyogós anyagában, és mattá teszi a színét.

3. Akkor kell elmosni, amikor már kihűlt

Érdemes a zaccot minden főzés után eltávolítani, ne hagyjuk benne a következő alkalomig. Tisztításához elég a langyos, tiszta, folyó víz és az, ha alaposan átöblítjük, esetleg az ujjainkkal óvatosan eltávolítjuk az odatapadt zaccot. A három részbe szedett kávéfőzőt (alsó és felső tartály, valamint a szűrő) a mosogatás után alaposan ki kell szárítani.

4. Csak erős szennyezettség esetén szükséges mosószert használni

Ha esetleg vízköves vagy erősen szennyezett a kotyogós, csak akkor érdemes valamilyen „szerhez” nyúlni. Penész vagy vízkő esetén ecetes vagy szódabikarbónás vízbe érdemes áztatni az elemeit legalább 15 percig, majd utána alaposan át kell öblíteni langyos vízzel. Ezután érdemes egy-két kávé nélküli főzést indítani, hogy alaposan kitisztuljon a kotyogós.

Kapcsolódó írásaink