Egészség

Glutén a diétában

Komoly következményei is lehetnek

A gluténmentes élet nem csupán egy divatos diéta kiválasztása és követése, hanem szükségszerűség azok számára, akik cöliákiával élnek. Egy véletlenül elkövetett diétahiba nemcsak testi tüneteket idézhet elő, hanem lelki terhet is róhat az érintettre.

Glutén a diétában
A cöliákiával való élet nem könnyű, de természetesen nem lehetetlen küldetés (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/BSIP/Alice S.

A cöliákia egy autoimmun betegség, amely során a glutén – a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje – súlyos károsodást okoz a vékonybél nyálkahártyájában. A gluténmentes diéta az egyetlen ismert terápiás módszer, azonban még a legnagyobb odafigyelés mellett is becsúszhat egy-egy diétahiba. Legyen szó keresztszennyeződésről, rejtett gluténtartalmú alapanyagokról vagy téves információkról, a következmények nagyon súlyosak is lehetnek.

Mi történik a szervezetben, ha cöliákiásként glutént eszünk?

Amikor egy cöliákiás glutént fogyaszt, immunrendszere támadásba lendül – de nemcsak a glutén ellen, hanem sajnos saját bélrendszere ellen is. A támadás célpontja a vékonybél bélbolyhai, amelyek a tápanyagok felszívódásáért felelősek. Ezek idővel elsimulnak, így a tápanyag-felszívódás jelentősen romlik, ami hosszú távon hiánybetegségekhez, gyulladásokhoz és akár idegrendszeri panaszokhoz is vezethet.

Milyen tünetekkel jár egy diétahiba?

A gluténfogyasztást követően a leggyakoribb tünetek a hasi görcsök, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés, fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalmak, valamint szorongás és lehangoltság. A tünetek súlyossága és időtartama egyénenként eltérő lehet – néhány naptól akár több hétig is eltarthat, mire a szervezet teljesen regenerálódik.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Először is: ne hibáztassuk magunkat. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy glutén kerül az étrendbe – a kutatások szerint a cöliákiások háromnegyede számolt be hasonló esetről az elmúlt hónapban. Az első lépés a testi tünetek enyhítése:

  • Igyunk sok vizet! A hidratáltság segít átmossni a szervezetet, különösen hasmenés esetén. A szokásos vízfogyasztás mellett próbáljuk ki a kókuszvizet vagy a csontlevest az elektrolitok miatt.
  • Pihenjünk! A regenerálódáshoz idő és nyugalom kell. Ha tehetjük, lassítsunk, vegyünk ki egy napot.
  • Szedjünk probiotikumokat és L-glutamint! Segítenek a bélflóra helyreállításában.
  • Ha szükséges, szedjünk aktív szenet! Puffadás, gázképződés esetén megkönnyebbülést hozhat, de a szén szedése mellett ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, különben könnyen székrekedés lehet a vége.
  • Nagyon fontos a lelki támogatás! Beszélgessünk valakivel, akiben megbízunk – a lelki teher éppolyan fontos, mint a testi tünetek.

Hogyan előzhetjük meg a diétahibákat?

Íme néhány jó tanács, hogy minél ritkábban legyen hiba a diétában:

  • Címkéket olvasni kötelező, ne hagyatkozzunk puszta feltételezésekre!
  • Legyenek saját, külön eszközeink az otthoni gluténmentes főzéshez, étkezéshez!
  • Nem elég, ha „gluténmentes” szerepel az étlapon egy étteremben: beszéljünk a személyzettel is a keresztszennyeződés elkerüléséről.
  • Címkézzünk mindent, főleg, ha nem minden családtag diétázik.
  • Ahogy múlik az idő, egyre tapasztaltabbak leszünk és egyre kevesebb lesz a bizonytalanság.

A cöliákiával való élet nem könnyű, de természetesen nem lehetetlen küldetés. A kulcs az ismeret, az előrelátás és az önmagunkkal szembeni türelem. Egy-egy diétahiba megtörténhet – a lényeg, hogy tudjuk, hogyan reagáljunk, hogyan gyógyuljunk, és hogyan menjünk tovább még tudatosabban - írta meg a mindmegette.hu.

Amennyiben a fent leírt lépéseket pár napig betartjuk, akkor jobban fogjuk érezni magunkat. Néhány nap elteltével egy kis könnyed testmozgást is végezhetünk, hogy segítsük a mentális mellékhatások, mint a szorongás és a depresszió enyhítését. Más tevékenységek is segíthetnek, amelyek hozzájárulnak a jobb közérzetedhez, kikapcsolódásodhoz - legyen szó akár meditációról, egy sétáról, olvasásról vagy forró fürdőről. Fontos, hogy figyeljük az emésztést, és egy darabig egyszerűbb ételeket fogyasszunk a könnyebb emésztés érdekében.

Kapcsolódó írásaink