Egészség
Glutén a diétában
Komoly következményei is lehetnek

A cöliákia egy autoimmun betegség, amely során a glutén – a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje – súlyos károsodást okoz a vékonybél nyálkahártyájában. A gluténmentes diéta az egyetlen ismert terápiás módszer, azonban még a legnagyobb odafigyelés mellett is becsúszhat egy-egy diétahiba. Legyen szó keresztszennyeződésről, rejtett gluténtartalmú alapanyagokról vagy téves információkról, a következmények nagyon súlyosak is lehetnek.
Mi történik a szervezetben, ha cöliákiásként glutént eszünk?
Amikor egy cöliákiás glutént fogyaszt, immunrendszere támadásba lendül – de nemcsak a glutén ellen, hanem sajnos saját bélrendszere ellen is. A támadás célpontja a vékonybél bélbolyhai, amelyek a tápanyagok felszívódásáért felelősek. Ezek idővel elsimulnak, így a tápanyag-felszívódás jelentősen romlik, ami hosszú távon hiánybetegségekhez, gyulladásokhoz és akár idegrendszeri panaszokhoz is vezethet.
Milyen tünetekkel jár egy diétahiba?
A gluténfogyasztást követően a leggyakoribb tünetek a hasi görcsök, puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés, fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalmak, valamint szorongás és lehangoltság. A tünetek súlyossága és időtartama egyénenként eltérő lehet – néhány naptól akár több hétig is eltarthat, mire a szervezet teljesen regenerálódik.
Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?
Először is: ne hibáztassuk magunkat. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy glutén kerül az étrendbe – a kutatások szerint a cöliákiások háromnegyede számolt be hasonló esetről az elmúlt hónapban. Az első lépés a testi tünetek enyhítése:
- Igyunk sok vizet! A hidratáltság segít átmossni a szervezetet, különösen hasmenés esetén. A szokásos vízfogyasztás mellett próbáljuk ki a kókuszvizet vagy a csontlevest az elektrolitok miatt.
- Pihenjünk! A regenerálódáshoz idő és nyugalom kell. Ha tehetjük, lassítsunk, vegyünk ki egy napot.
- Szedjünk probiotikumokat és L-glutamint! Segítenek a bélflóra helyreállításában.
- Ha szükséges, szedjünk aktív szenet! Puffadás, gázképződés esetén megkönnyebbülést hozhat, de a szén szedése mellett ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre, különben könnyen székrekedés lehet a vége.
- Nagyon fontos a lelki támogatás! Beszélgessünk valakivel, akiben megbízunk – a lelki teher éppolyan fontos, mint a testi tünetek.
Hogyan előzhetjük meg a diétahibákat?
Íme néhány jó tanács, hogy minél ritkábban legyen hiba a diétában:
- Címkéket olvasni kötelező, ne hagyatkozzunk puszta feltételezésekre!
- Legyenek saját, külön eszközeink az otthoni gluténmentes főzéshez, étkezéshez!
- Nem elég, ha „gluténmentes” szerepel az étlapon egy étteremben: beszéljünk a személyzettel is a keresztszennyeződés elkerüléséről.
- Címkézzünk mindent, főleg, ha nem minden családtag diétázik.
- Ahogy múlik az idő, egyre tapasztaltabbak leszünk és egyre kevesebb lesz a bizonytalanság.
A cöliákiával való élet nem könnyű, de természetesen nem lehetetlen küldetés. A kulcs az ismeret, az előrelátás és az önmagunkkal szembeni türelem. Egy-egy diétahiba megtörténhet – a lényeg, hogy tudjuk, hogyan reagáljunk, hogyan gyógyuljunk, és hogyan menjünk tovább még tudatosabban - írta meg a mindmegette.hu.
Amennyiben a fent leírt lépéseket pár napig betartjuk, akkor jobban fogjuk érezni magunkat. Néhány nap elteltével egy kis könnyed testmozgást is végezhetünk, hogy segítsük a mentális mellékhatások, mint a szorongás és a depresszió enyhítését. Más tevékenységek is segíthetnek, amelyek hozzájárulnak a jobb közérzetedhez, kikapcsolódásodhoz - legyen szó akár meditációról, egy sétáról, olvasásról vagy forró fürdőről. Fontos, hogy figyeljük az emésztést, és egy darabig egyszerűbb ételeket fogyasszunk a könnyebb emésztés érdekében.